Inici » Quèquicom

TutoriaTecnologiaCiències naturalsLa farmàcia del mar

Codi a embedir Copiar

La farmàcia del mar

"Quèquicom" mostra l'ús que es fa dels animals marins en la preparació de fàrmacs contra el càncer i explica els treballs dels científics per avançar en la qüestió. El programa també parla amb persones que han millorat després de rebre aquests tractaments.


El reporter del programa, Pere Renom, se submergeix en el mar amb la biòloga Iosune Uriz, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, a la recerca de la matèria primera que sustenta aquesta línia d'investigació. Els biòlegs han observat que les esponges i altres animals fixats en el substrat (sèssils) mantenen una agressiva guerra química amb els seus veïns, fins al punt que segreguen substàncies capaces d'inhibir el creixement dels seus competidors i, fins i tot, de causar-ne la mort cel·lular.


Els investigadors intenten fer servir aquestes substàncies per lluitar contra el càncer i altres malalties, però la recerca és costosa, ja que es tracta de molècules extremament complexes, difícils d'aïllar i de sintetitzar artificialment, i d'una alta toxicitat que complica l'adequada aplicació farmacològica.


El treball dels investigadors es demostra amb el cas d'un pacient, desnonat a causa d'un càncer d'esòfag molt avançat, que va experimentar una remissió total del tumor gràcies a un nou fàrmac, extret d'animals marins, que se li administra a l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Aquesta molècula antitumoral ha estat aïllada per l'empresa Pharmamar, després de trenta anys cercant en el mar principis actius que, fins ara, eren desconeguts.


Segons el doctor Ramon Salazar, membre de l'ICO, el cas d'aquest pacient és excepcional i obre esperances en la teràpia antinatural quan el medicament assajat superi totes les fases clíniques.


I al plató, el presentador del programa, Marc Boada, explica de manera planera i senzilla què és el càncer i com es tracta.

  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 22min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa