Inici » Tarasca

Educació artísticaCiències socialsLleida, ciutat extrema

Codi a embedir Copiar

Lleida, ciutat extrema

"Tarasca" ofereix una visió de Lleida, la capital del Segrià, que trenca amb la imatge tòpica d'una ciutat aïllada i coberta de boira.


Quan es pensa en Lleida, sovint ve al cap la imatge d'una ciutat aïllada, coberta de boira. Avui, Lleida vol oblidar la sensació d'aïllament i la visió d'una Lleida reclosa dins la closca va quedant enrere. Amb un passat urbanísticament massa accidentat, avui Lleida és una ciutat moderna, que vol convertir les seves cicatrius en trets d'identitat. Una identitat que comença amb la boira.


El barri del Canyeret, al peu de la Seu, va ser completament enderrocat l'any 1969. Era un barri degradat, però també era un símbol, cor de l'antiga ciutat pagesa i menestral. Els habitants del Canyeret van ser traslladats a la perifèria, on la ciutat creixia desordenadament.


La pèrdua de símbols urbans sembla una constant a la mil·lenària ciutat de Lleida. Del seu important passat musulmà només en queden alguns topònims i les ruïnes de la Suda, antiga fortificació militar.


La vida d'altres símbols identitaris també ha estat difícil, com "Lo Marraco", el drac protagonista de les festes de Lleida, que ha patit diversos accidents al llarg de la seva història.


Al turó de la Seu, l'enderrocament del barri del Canyeret va crear un buit enmig del barri històric. Ara, un ascensor supera el desnivell que separa la part alta de la ciutat i el centre històric i comercial.


Les tropes borbòniques van ocupar Lleida l'any 1707 i van fortificar la Seu. El temple es va tancar definitivament al culte i es va convertir en caserna militar. No va ser fins al 1947 que els militars van abandonar una part del turó i es van traslladar a una nova caserna. Aleshores va caldre una profunda rehabilitació de la Seu, un edifici de gran valor arquitectònic.


La constant presència militar a la ciutat va deixar també la seva petjada al turó de Gardeny, on, a més dels alts murs i de les torres de vigilància, hi ha les restes d'un antic castell de l'orde dels templers.


Una altra imatge emblemàtica de la ciutat són els jardins. Els Camps Elisis, d'estil modernista, responen al model romàntic de jardí encerclat i secret.


Des que els germans Indíbil i Mandoni van fundar la ciutat, Lleida ha estat modelada per l'aigua. L'aigua del riu Segre és l'eix d'un parc urbà que ha esdevingut un dels nous símbols de la Lleida moderna. L'aigua també ha modelat una gran àrea natural que s'estén pel límit de la ciutat: la Mitjana. El microclima de la zona ha afavorit el creixement d'un frondós bosc de ribera, on els lleidatans passegen i practiquen esport.


L'any 1991, la reobertura de la universitat, que havia estat tancada des del 1707, va esdevenir una eina col·lectiva de canvi i transformació social.

  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa