Inici » Resultats de cerca » Tarasca

Ciències socialsLlengües i literaturaProhibida l'evasió, Tísner

Codi a embedir Copiar

Prohibida l'evasió, Tísner

"Tarasca" presenta un treball sobre la vida personal i professional de l'escriptor, periodista i dibuixant Avel·lí

Artís-Gener, "Tísner", que va destacar per la lluita a favor de la llengua i la cultura catalanes durant la dictadura franquista.


El reportatge segueix el protagonista, Avel·lí Artís-Gener, "Tísner", des que neix, i parla de la seva anada al front per lluitar contra l'exèrcit de Franco, de la fugida a França amb la seva família, de l'exili a Mèxic, del retorn a Barcelona i de l'últim període de la seva vida, en què va rebre el reconeixement cultural i social per la seva lluita per la cultura catalana.


Tísner va néixer el 28 de maig de 1912 a Barcelona. El pare era impressor i comediògraf. La mare, mestressa de casa. Tísner va estudiar a l'Escola Mossèn Cinto, de tendència catalanista. L'any 1929, mentre estudiava Belles Arts a la Llotja, aprèn l'ofici d'escenògraf.


L'any 1933, Tísner s'introdueix en el món del periodisme i comença a escriure al diari "L'Opinió". Més endavant, també treballa a "La Rambla", un mitjà clarament catalanista.


La biblioteca de l'Ateneu Barcelonès era la redacció d'un setmanari satíric, "El Be Negre", dirigit per Josep Maria Planes, amic de Tísner. Tísner s'incorpora al setmanari l'any 1933 i no deixa de col·laborar-hi fins a l'estiu del 1936.


Durant els primers mesos de la Guerra Civil, Tísner i el dibuixant Pere Calders assumeixen la direcció del setmanari humorístic "L'Esquella de la Torratxa".


La guerra continua i Tísner marxa al front com a voluntari. Al front, escriu i dibuixa per a diverses publicacions de guerra, com "Meridià", la tribuna dels intel·lectuals antifeixistes.


La primavera de l'any 1939, l'exèrcit franquista guanya la guerra. Tísner i la seva família han de fugir cap a França, on van a parar a un camp de concentració. Des d'allà, viatgen cap a Mèxic, un país que va acollir trenta mil refugiats republicans entre el 1937 i el 1939.


A Ciutat de Mèxic, Tísner va comença a treballar en un despatx de dibuixants. Allà es retroba amb el seu amic Pere Calders, que va acabar convertint-se en el seu cunyat.


Mèxic aprofita els coneixements dels exiliats catalans i Tísner hi va portar tècniques d'escenografia i publicitat fins aleshores inèdites.


A Mèxic, Tísner escriu la seva primera novel·la, "556. Brigada Mixta", una de les primeres obres que narren la derrota republicana.


L'any 1965, Tísner i la seva família tornen a Barcelona. Ell ha de treballar com a traductor i maquetista en diverses editorials per tirar endavant la família.


L'any 1969 guanya el Premi Prudenci Bertrana amb l'obra "Prohibida l'evasió".


L'any 1982 neix el personatge de la Norma, una adolescent que, des dels mitjans de comunicació i els manuals didàctics, explica l'ús correcte del català. Tísner se n'encarrega dels textos.


El 7 de maig de l'any 2000, Tísner mor a Barcelona.
  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2002
  • Durada: 29min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Ciències socials
  • Àrea Història, Llengua catalana i literatura, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa