Inici » El paisatge favorit de Catalunya

TutoriaCiències socialsGarrotxa / Lleida / Montsec

Codi a embedir Copiar

Garrotxa / Lleida / Montsec

"El paisatge favorit de Catalunya" recorre la Garrotxa, amb el periodista i escriptor Joan Barril; la ciutat de Lleida, amb el també escriptor Josep Vallverdú, i el Montsec, amb el coreògraf i ballarí Cesc Gelabert.


Garrotxa. Joan Barril

El periodista i escriptor Joan Barril fa un viatge de conte per un dels paisatges de Catalunya on la natura ha estat més generosa, la Garrotxa. Un recorregut que comença amb una Garrotxa espessa, verda, la dels paisatges de la Moixina o el salt de Can Batlle. El capítols centrals del conte discorren pels orígens volcànics de la comarca, amb parada obligatòria al Croscat, on descobrirem com són els volcans per dins. El conte acaba amb una llegenda, la dels homes que van entrar a la fageda i no en van sortir.Lleida. Josep Vallverdú

Lleida, endormiscada enmig de la boira: un tòpic que es desmunta en aquest capítol. Lleida és moltes ciutats alhora. Dècada darrere dècada, ha anat modelant la seva fesomia fins arribar als anys 90, quan es va reinventar totalment. I, avui dia, amb més de 2.000 anys d'història, és més viva que mai.


Tot això ho ha viscut en primera persona l'escriptor Josep Vallverdú, que, als seus 80 anys llargs, ens parla del passat, del present, però, sobretot, de la Lleida del futur. Descobrim sense prejudicis la Seu, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, el carrer Major, la Paeria, perquè a Lleida no tenen ajuntament, sinó Paeria, o el Parc de la Mitjana. I com no podia ser de cap altra manera, en aquesta passejada no faltarà una bona llauna de cargols.Montsec. Cesc Gelabert

El Montsec és la gran roca que separa la Noguera i el Pallars Jussà. La seva bellesa i rellevància geològica es deu, en gran part, als talls que han creat els rius obrint-se camí entre la pedra. Els congostos de Terradets i de Mont-rebei són dues joies naturals que l'home ha sabut aprofitar per crear preses i aconseguir els recursos que ens ofereix la natura.


Cesc Gelabert, coreògraf i ballarí de renom mundial, s'ha proposat descobrir-nos aquesta terra, d'on prové la seva família i que és tan desconeguda de molts. El seu poble, Vilanova de Meià, descansa als peus del Montsec, i des d'aquí sortirem per fer algunes de les excursions que feia quan era petit.

  • Programa El paisatge favorit de Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Four Luck Banana
  • Any de producció 2009
  • Durada: 45min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Geografia, Ciències socials, Coneixement del medi: social i cultural
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa