Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsInvasió per plantes exòtiques a Europa

Codi a embedir Copiar

Invasió per plantes exòtiques a Europa

El nombre d'espècies de plantes al·lòctones, pròpies d'altres zones, ha augmentat en els darrers anys. "El medi ambient" es fa ressò d'un estudi sobre la invasió de plantes exòtiques al continent europeu.


En passar per Sabadell, el riu Ripoll i el seu entorn conformen un espai ecològicament degradat. En els trams fluvials que travessen àrees metropolitanes, més de la meitat de la cobertura vegetal està dominada per plantes exòtiques.


Corina Basnou i Joan Pino, del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, fan un comptatge del recobriment vegetal i constaten que, en aquest lloc, el 80% de les plantes són al·lòctones, és a dir, no són pròpies d'aquesta zona. Hi ha, entre d'altres, el Senecio pterophorus, que prové de Sud-àfrica i que té una característica flor groga. O l'estramoni, procedent d'Amèrica i que aquí mostra el seu fruit.


Tots dos investigadors han format part d'un equip europeu que ha recollit la informació que hi ha sobre la invasió per plantes exòtiques al continent, on el seu nombre augmenta de manera exponencial. L'expansió depèn de diversos factors, però el més important és l'activitat humana.


Per això, aquestes espècies també es troben en entorns menys alterats, però amb una forta pressió humana, com la zona de Collserola, on la urbanització ha afavorit l'entrada d'espècies noves. L'ailant és una de les més característiques, però n'hi ha moltes més, com la falsa acàcia. No tots els territoris tenen les mateixes probabilitats d'acollir plantes al·lòctones. A les zones més càlides, amb més diversitat d'hàbitats i més urbanitzades, hi ha el risc més elevat.


L'expansió també depèn de les característiques de l'espècie. Al Morrot, al costat del Port de Barcelona, la figuera de moro mostra la seva capacitat d'escampar-se. Cada part aplanada és una tija que dóna lloc a altres individus. Els ocells es mengen els fruits i acaben disseminant les llavors pertot arreu. També tenen molta capacitat d'escampar-se les que tenen llavors que es dispersen amb el vent, com el Gonphocarpus fruticosus, una espècie sud-africana.

En general, es pot preveure que el fenomen de les plantes invasores a Europa anirà en augment.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa