Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsObservar el territori en avions no tripulats

Codi a embedir Copiar

Observar el territori en avions no tripulats

"El medi ambient" parla de l'ús d'avions no tripulats, un sistema discret, no agressiu i barat per obtenir dades del medi.


Els petits avions sense tripulació, però amb capacitat d'observació, són una eina que va començar a desenvolupar la indústria militar nord-americana fa 20 anys i que ja està disponible per a usos civils a Catalunya. Des d'una petita cabina de control, avions d'aquesta mena poden ser comandats des de quilòmetres per fer les missions que qualsevol empresa, entitat o particular encomani.


Els avions sense tripulació poden oferir imatges seixanta vegades més precises que les dels satèl·lits i es poden obtenir en dos o tres dies i amb la periodicitat desitjada, ja que no cal esperar 6 o 7 setmanes, fins que l'òrbita del satèl·lit passi pel lloc que es vol observar. També avantatja l'aviació convencional en els costos, en la burocràcia que s'ha de superar abans de cada vol i en la discreció.


Els petits avions de Cat-UAV, equipats amb càmeres adaptades a la captació d'imatges en infraroig, mostren el vigor de la vegetació segons l'evaporació que produeix i són útils per a la gestió forestal, perquè poden detectar plagues o dèficits hídrics i punts de gran perill d'ignició amb molt de detall en zones de difícil accés. Equipats amb càmeres tèrmiques, permeten als bombers vigilar un incendi controlat i saber si en algun punt es pot revifar, fins i tot a la nit.


El baix cost d'obtenció d'aquesta mena d'informació la fa accessible fins i tot a petits municipis, que poden vigilar abocaments o activitats il·legals gràcies a imatges en 3D que permeten fins i tot mesurar l'altura d'edificis o la fondària d'excavacions. També grans empreses mineres, constructores i de subministraments valoren aquestes informacions.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Física
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa