Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsLa platja Llarga i el bosc de la Marquesa

Codi a embedir Copiar

La platja Llarga i el bosc de la Marquesa

"El medi ambient" parla de la platja Llarga de Tarragona que, amb prop de tres quilòmetres de longitud, és de les més llargues del litoral català i pràcticament única pel seu estat de conservació, gairebé intacte.


Un seguit d'associacions i persones a títol individual han constituït una plataforma per defensar els valors naturals de la platja Llarga, amenaçats des de fa anys per projectes d'urbanització.


Actualment, la platja té un sol accés per a vehicles que hi aparquen de qualsevol manera. Tot i que els seus ecosistemes estan protegits per la seva escassetat a tot el Mediterrani europeu, les dunes són trepitjades i fetes malbé no només pels visitants, sinó també per diverses instal·lacions turístiques.


La Generalitat va limitar els edificis que volia fer el consistori tarragoní a la zona. El canvi de color al govern de l'Ajuntament de Tarragona, ara fa un any i mig, ha aportat novetats, i l'antic projecte del Servei Provincial de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha quedat desfasat.


A l'extrem nord-est de la platja comença el bosc de la Marquesa, per on s'endinsa un dels vuit itineraris d'interès natural descrits per l'Ajuntament. Els entesos hi han trobat, diuen, una espècie endèmica de bolet: "Entoloma pseudodisthales". És un espai protegit i forma part de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, juntament amb les zones del castell de Tamarit i la punta de la Móra. Tota una zona de bosc de pi blanc, gairebé intacta, amb penya-segats i platges verges, que amb la desembocadura del riu Gaià es projecten com un possible futur parc natural. Mentrestant, l'Ajuntament i la plataforma discrepen sobre quina és la mínima intervenció que cal fer als senders. El Ministeri de Medi Ambient hi vol fer un camí de ronda de dos metres d'amplada, amb passeres, miradors i contraforts de formigó per evitar esllavissades.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa