Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsBolonya, una estratègia de mobilitat

Codi a embedir Copiar

Bolonya, una estratègia de mobilitat

La ciutat italiana de Bolonya ha posat en marxa diverses mesures per reduir el transport privat i fomentar l'ús de la bicicleta o de cotxes que funcionen amb gas. "El medi ambient" ho explica en aquest capítol.


Situada al nord d'Itàlia, Bolonya té un dels centres històrics més ben conservats d'Europa. Edificis medievals, renaixentistes i barrocs són un gran atractiu per als visitants. Però l'estructura de l'extens casc antic i la presència de turistes compliquen la mobilitat dels vehicles. A part d'això, com en moltes altres ciutats europees, la baixa qualitat de l'aire està molt relacionada amb la pol·lució generada pel transport i comporta problemes de salut. Per alleugerir aquest problema, les autoritats municipals dediquen recursos a reduir l'ús del transport privat a la ciutat.


Bolonya té ara una nova estratègia de mobilitat urbana que potencia mitjans de transport com les bicicletes elèctriques o un sistema per compartir cotxes que funcionen amb gas natural. Més enllà dels esforços de l'Ajuntament, trenta-cinc empreses i organitzacions de la ciutat tenen en el seu equip gerents de mobilitat, plenament coordinats entre ells.


El sistema de cotxes compartits, "carsharing", ha tingut molt d'èxit a Bolonya: hi ha una flota de trenta-nou vehicles, trenta dels quals utilitzen gas natural, que tenen accés al centre de la ciutat i poden aparcar de manera gratuïta. Amb només una trucada, el client pot disposar del cotxe durant el temps que li calgui.


Les bicicletes també són protagonistes en el pla de mobilitat. El gradual desenvolupament de l'àrea per a vianants al voltant de la universitat afecta prop de cent mil estudiants. Des de fa pocs mesos, s'ha introduït un nou sistema de lloguer de bicicletes elèctriques per anar de la rodalia al centre.


Amb aquest pla de mobilitat, la ciutat de Bolonya s'ha marcat uns objectius força ambiciosos per al 2010: reduir l'ús del transport privat un 14 % i augmentar un 31 % l'ús de bicicletes.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa