Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsL'estat dels mamífers

Codi a embedir Copiar

L'estat dels mamífers

"El medi ambient" fa un repàs de l'estat dels mamífers al món i a Catalunya, i parla, en concret, dels que estan en perill d'extinció.


A Àfrica, els elefants no són un simple reclam turístic. Tenen un paper importantíssim en els ecosistemes, ja que transformen els hàbitats i faciliten l'accés al menjar a altres espècies, amb les seves petjades fan aflorar aigua i airegen el terra, i amb els seus excrements dispersen llavors i fertilitzen el sòl. Molts altres animals i plantes es beneficien d'aquest comportament.


Per això, la delicada situació de moltes espècies de mamífers, revelada per un estudi promogut per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, és preocupant, no tan sols pel valor de cada animal en si mateix, sinó per l'efecte que pot tenir en el conjunt dels ecosistemes. En conjunt, la quarta part dels mamífers dels quals es tenen prou dades es troba en perill d'extinció, i la població de la meitat de les espècies està disminuint. Per regions, el sud-est asiàtic és un dels llocs on els mamífers terrestres corren més risc. La desforestació afecta molts primats, com els orangutans.


Hi ha cent vuitanta-vuit espècies en la categoria "en perill crític". Entre aquestes hi ha el linx ibèric, que es troba en declivi, entre altres causes, per la davallada d'un altre mamífer, el conill europeu, que és la seva principal presa. És una mostra de com els problemes d'una espècie acaben afectant-ne una altra.


A Catalunya hi viuen vora un centenar d'espècies de mamífers. Aquí, les amenaces a certes espècies estan sovint relacionades amb l'alteració dels seus hàbitats. Però els mamífers ens envien missatges positius i negatius.


Amb els diagnòstics hi ha plans de recuperació. El visó europeu pateix per la pèrdua d'hàbitats i la contaminació, però també ha de fer front a la invasió del visó americà. La captura de l'espècie exòtica i la cria en captivitat de l'autòctona poden oferir bons resultats.


Per ordres, destaquen els quiròpters. A Catalunya hi viuen vint-i-sis espècies de ratpenats, totes protegides. I el risc també persegueix l'almesquera, un mamífer diminut que viu a les petites rieres de muntanya que està en perill per la contaminació de les aigües i la pèrdua de vegetació de ribera.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa