Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsUn brillant Premi Nobel

Codi a embedir Copiar

Un brillant Premi Nobel

Una proteïna fluorescent, protagonista del Nobel de Química del 2008, ha obert noves possibilitats en recerca. "El medi ambient" explica quines aplicacions té.


Uns gats d'angora normals van ser clonats i manipulats genèticament per un equip coreà, i, ara, sota la llum adequada, es veuen d'un color verd fluorescent. Als gats, com també a uns porcs, se'ls va introduir un gen que pertany a un animal ben diferent: una espècie de medusa que produeix una proteïna fluorescent anomenada GFP. Aquesta proteïna ha obert noves possibilitats pel que fa a la recerca en animals, en plantes i fins i tot en persones.


Un exemple el tenim al CRAG, el Centre de Recerca en Agrigenòmica de Barcelona, del CSIC, l'IRTA i la Universitat Autònoma. Aquí s'ha introduït el gen de la proteïna fluorescent en una planta model: l'"Arabidopsis thaliana". Aquest vegetal, emparentat amb la mostassa, és molt ben conegut pels investigadors. Això ha facilitat preparar-ne varietats transgèniques, que s'observen amb el microscopi de fluorescència. Així es poden distingir amb un color diferent les parts de la planta que es volen estudiar, en aquest cas, l'arrel.

La GFP és la protagonista del Premi Nobel de Química d'aquest any, que s'ha atorgat a Osamu Shimomura, Martin Chalfie i Roger Tsien. Cada un ha fet diferents aportacions: descobrir la proteïna i la seva estructura química, mostrar que el gen que la produeix es podia introduir en altres espècies i modificar la molècula perquè pugui donar colors diferents. Tot plegat s'ha convertit en una eina per endinsar-se amb més facilitat pels teixits, com ara el vascular.


Un altre avantatge és que així es poden estudiar plantes intactes i, per tant, seguir-ne el desenvolupament en temps real o veure on actuen certes substàncies. Al CRAG també s'estudia la planta del tabac. Amb la GFP s'ha aconseguit penetrar dins la cèl·lula i observar-ne alguns orgànuls amb colors diferenciats.


La recerca amb aquestes plantes model proporciona informació bàsica que després podrà ser aplicada a espècies comercials, com el meló o l'arròs. La GFP també contribueix a la recerca en medicina, ja que permet observar el creixement de bacteris o el desenvolupament dels circuits neuronals en malalties com l'Alzheimer. El Nobel de Química distingeix així una eina que permet observar els éssers vius sota una nova llum.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa