Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEls problemes ambientals i la salut

Codi a embedir Copiar

Els problemes ambientals i la salut

Kristie Ebi ha centrat la seva recerca en l'impacte del canvi climàtic i altres problemes ambientals en la salut. "El medi ambient" hi parla aprofitant una visita a Barcelona.


Kristie Ebi va visitar Barcelona convidada pel CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. Ebi va ser una de les ponents de la Declaració de Barcelona, en què es fa una crida perquè la ciència i la tecnologia promoguin un desenvolupament que faci front als gran reptes ambientals, com ara la sovint oblidada relació amb la salut.


Aquestes són algunes de les opinions de Kristie Ebi:


Relació entre medi ambient i salut

"Existeix un vincle molt fort entre salut i medi ambient. Una àmplia varietat d'elements ambientals afecten la salut de manera immediata o a llarg termini. Qualsevol cosa, des de la presència d'arsènic a l'aigua potable, que pot provocar importants problemes de salut, fins al canvi global estan afectant la salut a tot el món".


Els sectors més afectats

"És cert que si ens fixem en la gent més vulnerable a tota una varietat d'impactes ambientals, tendeixen a ser persones pobres, que viuen en àrees ambientalment més degradades. Sovint la gent gran és més pobre i, en molts països, no en tots, els nens estan menys alimentats que els adults. Per tant, hi ha tot un seguit de factors que influeixen en la salut de la població i aleshores també afectaran l'economia del país".


El canvi climàtic i la salut

"Els impactes més grans seran indirectes. Els canvis en la temperatura i les precipitacions afectaran les rutes de transmissió de les malalties. Si fa més calor, més agents transmissors podran créixer a l'aigua i ho faran més de pressa. I veurem més malalties transmeses a partir de l'aigua i dels aliments. La temperatura i les precipitacions seran determinants, doncs, on hi ha vectors que porten malalties com la malària o la leishmaniosi, i altres problemes de salut".


Beneficis de les mesures ambientals

"La reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle comportarà beneficis evidents. Les principals fonts d'emissions d'aquests gasos són el transport i les centrals tèrmiques de carbó, que també disparen els nivells de partícules que provoquen impacte en la salut. Per tant, la reducció d'aquestes emissions beneficiarà la salut avui, de la mateixa manera que es beneficiarà les generacions futures reduint les emissions de gasos hivernacle".


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa