Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaCiències naturalsEl carbó a les Gavarres

Codi a embedir Copiar

El carbó a les Gavarres

A Forallac, al Baix Empordà, s'ha recuperat la tradició de fer carboneres com les d'abans. "El medi ambient" parla d'aquesta tradició en aquest capítol.


El paisatge de les Gavarres ha estat modelat des de temps històric pels homes de fum, milers de carboners i bosquerols que durant segles s'han guanyat la vida coent llenya d'alzina i rabasses de bruc i arboç fins a convertir-les en carbó.


El carboneig va passar a la història a mitjan segle passat. Només n'ha quedat el paisatge marcat per l'activitat i els records de la gent gran. Des de fa quinze anys, però, l'Ajuntament de Forallac, al Baix Empordà, ha reviscolat un patrimoni etnològic que s'estava perdent i cada any, a la tardor, construeixen una carbonera com les d'abans al mas Frigola, a tocar de la Bisbal.


Primer de tot s'ha d'empilar, un procés delicat que condiciona la cocció i la solidesa de la pila. Els troncs més gruixuts, posats al mig, formen l'ull de la carbonera, que, com una xemeneia, la recorre de dalt a baix.


Empilada la carbonera, toca embalumar. La pila de llenya es cobreix primer de tot amb branques de bruc, al damunt de les quals s'hi posa una capa de fagell, la terra cuita d'anys anteriors.


Una vegada encesa, la carbonera s'ha d'anar bitllant, o sigui, afegir-hi llenya, cada dues o tres hores, dia i nit, fins a arribar a uns 900 graus. La cuita sol durar entre quinze i divuit dies, i els carboners han de vigilar que no es facin coladissos per on pugui entrar l'aire i cremar la llenya, ja que es tracta només de coure-la fins a carbonitzar-la. El color del fum dóna informació de l'estat de la cocció, que es controla obrint i tapant les espieres amb l'ajuda del donafums. El procés s'anomena obrir i tapar vents.


L'última feina és desempilar, escampar el carbó per tota la plaça carbonera fins que es refreda del tot i, finalment, començar a omplir sacs o sarrions. La producció d'una carbonera oscil·la entre quinze i cent cinquanta càrregues, o sigui, entre dues i vint tones de carbó. L'altre resultat no es pot quantificar: és la recuperació de tot un patrimoni cultural amenaçat.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa