Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEl retorn dels bisons

Codi a embedir Copiar

El retorn dels bisons

Els boscos de Bialowieza, entre Polònia i Bielorússia, s'han convertit en un parc nacional reconegut per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera i Patrimoni de la Humanitat. Els bisons són els símbol del parc i "El medi ambient" recorda com van desaparèixer i com s'han recuperat.


El bisó europeu és el mamífer més gran que ha viscut mai a Europa en temps històrics. Una mola de carn de fins a una tona de pes, en el cas dels més grossos, que pot córrer fins a cinquanta quilòmetres per hora i saltar per sobre d'obstacles de dos metres d'alçada com aquell qui res.


L'aparent fortalesa d'aquesta espècie contrasta, però, amb la seva situació a la natura, ja que, avui dia, els bisons tot just es van recuperant de l'extinció com a espècie salvatge. L'any 1919, l'últim bisó va ser abatut a trets als boscos de Bialowieza, al nord-est de Polònia, coincidint amb el final de la Primera Guerra Mundial. Pocs mesos després de l'extinció, un grup de naturalistes, liderats pel professor Wladyslaw Szafer, van fer una expedició a la zona i van comprovar de primerà mà que no en quedava cap ni un. Aquí va néixer, diuen, la llavor de tot un procés que culminaria amb la creació d'una reserva forestal que més tard es convertiria en el primer parc nacional del país.


Mentrestant, els bisons europeus mantinguts en captivitat en parcs zoològics de tot el món s'anaven reproduint amb èxit i, passada la guerra, el 1929, uns quants exemplars nascuts en captivitat van tornar als boscos centenaris de Bialowieza, tot i que, això sí, es van quedar en una reserva especial en semillibertat. Deu anys més tard, el ramat havia augmentat fins a una vintena d'exemplars, però fins als anys cinquanta no van tenir lloc els primers alliberaments. Finalment, el 1957 va néixer el primer vedell en llibertat en més de quaranta anys. Des de llavors, a poc a poc, la població ha anat augmentant fins als quatre-cents exemplars que hi viuen en l'actualitat.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa