Inici » Viure Catalunya

Educació artísticaCiències socialsLlengües i literaturaTecnologiaLes (la Vall d'Aran)

Codi a embedir Copiar

Les (la Vall d'Aran)

Aquest capítol de "Viure Catalunya" està dedicat a Les, a la Vall d'Aran. Aquesta vila manté moltes tradicions i costums, com ara les festes del solstici d'estiu o les cançons i danses occitanes i araneses.


El poble de Les el travessa el riu Garona i es troba molt a prop de la frontera amb França, a només tres quilòmetres. Tradicionalment, ha viscut de la cria de bestiar, dels conreus i de la fusta.


Durant el seu recorregut, el presentador del programa, Enric Nogueras, s'atura a la plaça deth Haro. Allà hi ha un tronc buit per dins que els veïns han baixat de les muntanyes perquè s'assequi. Durant les festes de Sant Joan el tronc es crema i diu la llegenda que les seves cendres s'escampaven pels camps perquè donessin una bona collita.


La proximitat amb França dinamitza el turisme i el comerç. L'Enric visita una botiga on els visitants francesos compren, bàsicament, licors.


Després es desplaça fins a una piscifactoria dedicada a la cria d'esturions, l'única que hi ha a Catalunya. S'ha aconseguit reproduir-hi les condicions de vida d'aquests peixos prehistòrics i així s'obté una gran producció de caviar.


També assisteix a una classe que fa una membre del grup Es Corbilhuèrs a un grup de nens i nenes, que aprenen a ballar una dansa aranesa. Aquesta entitat cultural treballa per recuperar instruments, cançons i danses occitanes i araneses. També organitza la Trobada d'Acordionistes del Pirineu.


Finalment, l'Enric parla amb dos integrants d'aquest grup sobre la Festa deth Haro: la crema del tronc, la crema de les "halhes" i el tast de vi calent, preparat amb vi, rom, sucre, pell de taronja i llimona i figues i raïm sec.

  • Programa Viure Catalunya
  • Idioma Català
  • Producció TVC, Triacom Audiovisual, 2004
  • Any de producció 2004
  • Durada: 9min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tecnologia, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Música, Tecnologia, Llengua aranesa a la Val d'Aran, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa