Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEl roure reboll de Poblet

Codi a embedir Copiar

El roure reboll de Poblet

La població més extensa de roure reboll de Catalunya es troba al Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet. L'espai "El medi ambient" hi fa una visita.


Des del tossal de la Baltasana, el punt més alt de les muntanyes de Prades, s'observa una panoràmica que en dies clars s'estén fins al Pirineu. Gairebé en primer terme, es poden contemplar boscos on el verd fosc dels pins s'alterna amb el color més clar i groguenc que presenta el roure reboll a la tardor.


Baixant del tossal pel barranc del Tillar, dintre del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet, es pot veure més de prop el roure reboll, un arbre que en aquesta zona de la Conca de Barberà troba unes bones condicions, tan climàtiques com de composició del sòl. Aquí hi ha la població més extensa de Catalunya d'aquesta espècie, unes mil hectàrees, de les quals cent són a la reserva del Tillar i la resta, al terme de Prades. Són rouredes molt denses i això dificulta el desenvolupament normal d'una espècie amant de la llum. Els arbres han de competir per la radiació solar, per l'aigua i pels nutrients del sòl.


Per això, a la reserva s'ha aclarit una parcel·la experimental. La gran densitat de la roureda es deu a l'antic aprofitament de carbó i de llenya, activitat que ocupava més de dues-centes famílies. Els arbres es tallaven arran de terra i això els feia rebrotar amb molta força. Des de fa uns quants anys, la situació és ben diferent.


Més difícil i delicada sembla l'actuació sobre una altra espècie que trobem a la reserva del Tillar: el teix. A diferència del reboll, prefereix fondalades obagues. Aquí, la densitat i la proximitat amb altres espècies també en dificulten el desenvolupament. Una aclarida acurada afavoriria aquest arbre de creixement lentíssim, però molt resistent a plagues i sequeres.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa