Inici » El medi ambient

Ciències socialsTecnologiaEls residus, font d'innovació industrial

Codi a embedir Copiar

Els residus, font d'innovació industrial

L'espai "El medi ambient" mostra com la transformació de residus es pot convertir en una nova oportunitat de negoci.


Piles de moquetes i d'aïllaments que s'havien de col·locar en automòbils, però que van sortir defectuosos, i piles de plàstics que anirien a parar a l'abocador, amb els costos econòmics i ambientals que això comporta, es transformen per fabricar pantalles acústiques a l'empresa Atri, a Riells i Viabrea.


La idea va sorgir perquè en aquesta zona hi havia moltes empreses auxiliars de l'automoció. Entre els elements que descartaven hi havia aquest material. La idea de revaloritzar-lo i el procés per fer-ho van ser obra de Zicla, una consultoria de Barcelona que té com a objectiu promoure el mercat de productes fets amb materials reciclats.


Les moquetes triturades es compacten amb resina i vapor fins a obtenir els gruix desitjat. Després es deixen assecar perquè perdin la humitat. A més de pantalles acústiques, Atri fabrica aïllaments, bases per a gespa artificial i altres productes. I, juntament amb les moquetes de cotxe, també treballa i experimenta amb altres residus, com matalassos procedents de deixalleries o moquetes de fira. Els marcs de les pantalles també són de material reciclat, en aquest cas, para-xocs i taulers de cotxes.


Les pantalles ja s'han instal·lat en diversos llocs, com ara al Gironès, a la C-35. Al benefici ambiental de limitar la contaminació acústica s'hi afegeix que s'hagi fet aprofitant un residu. Però, per a això, cal que el producte final pugui competir en el mercat i dissenyar un procés que no tingui uns costos econòmics i ambientals elevats. També és molt important pensar en les indústries locals, tant per obtenir el residu com per fabricar el nou producte. Així s'afavoreix la innovació en el teixit industrial de la zona.


Finalment, el disseny ha de tenir en compte que el nou producte també pugui ser reaprofitat més endavant.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa