Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsGestors energètics a l'empresa

Codi a embedir Copiar

Gestors energètics a l'empresa

L'espai "El medi ambient" mostra com les solucions per consumir menys energia, i de manera més eficient, poden, a vegades, ser molt simples.


En una petita cafeteria de Kapfenberg, a Àustria, l'ambient ha de ser relaxat i la llum tènue. Gernot Holt, l'encarregat de l'establiment, va seguir unes sessions pràctiques de gestió energètica, gràcies al projecte europeu EUREM, en funcionament ja a tretze països. Ara ha posat en pràctica tot el que hi ha après i el resultat ha estat un estalvi energètic considerable en la seva factura elèctrica.


Amb una acció tan simple com substituir les bombetes halògenes per díodes LED i les tradicionals per les més modernes de baix consum, aquest petit empresari ha reduït les seves necessitats d'energia elèctrica més de dos terços.


El programa "Energia Intel·ligent a Europa" també es desenvolupa als nous estats membres de la Unió. A Namislov, al sud de Polònia, un riu molt net segueix el seu curs. Les aigües residuals d'una població de disset mil persones es recullen aquí per ser tractades. El procés és totalment mecànic. Això vol dir que cap producte químic no hi intervé. Unes hèlixs gegants mantenen l'aigua en constant moviment i, al mateix temps, s'injecta aire per ajudar els microorganismes a atacar els sediments de manera natural. Durant aquest procés es fan servir molts motors i bombes. La substitució dels motors tradicionals per uns de nova generació ha fet que la despesa energètica de neteja de cada metre cúbic d'aigua disminueixi un 11 %.


El funcionament dels sistemes motoritzats representa el 60 % de l'energia consumida a la Unió Europea. El canvi cap a una energia eficient pot fer estalviar a Europa prop de dos-cents mil milions de quilowatts hora en consum energètic. Això equival a una reducció de deu mil milions d'euros a l'any en els costos de funcionament de la indústria.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Física, Ciències de la terra i del medi ambient
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa