Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsCharles Darwin, bicentenari d'un naturalista

Codi a embedir Copiar

Charles Darwin, bicentenari d'un naturalista

Les teories de Darwin, tot i la controvèrsia ideològica que generen, són la base per comprendre la diversitat de les formes vives del planeta. "El medi ambient" en parla coincidint amb el bicentenari del naixement del científic.


Les illes Galápagos, situades a uns mil quilòmetres de la costa de l'Equador, país al qual pertanyen, són un dels escenaris on Charles Darwin va anar madurant la seva teoria de l'evolució.


El naturalista anglès va néixer el 12 de febrer del 1809, ara fa dos segles. I ara fa 150 anys justos de la publicació de la seva principal obra, "L'origen de les espècies", inspirada en bona part per la fauna diversa de les Galápagos.


L'impacte dels seus treballs va ser extraordinari i va depassar l'àmbit científic. Però la idea d'evolució no era nova. A la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es conserven edicions antigues d'obres del francès Jean-Baptiste Lamarck, el primer d'elaborar una teoria sobre aquest procés. Ara fa també 200 anys va publicar la "Filosofia zoològica". Lamarck creia que la llarga història de la Terra havia permès una lenta transformació dels organismes.


Un exemple usual n'és el de les girafes. Segons Lamarck, per obtenir menjar d'arbres més alts, el seu coll s'hauria anat estirant, i aquesta característica s'hauria transmès a la descendència. El mecanisme proposat per Darwin és diferent. Algunes girafes tindrien el coll més llarg. Això els hauria donat avantatge per obtenir menjar més fàcilment en temps d'escassesa i haurien deixat més descendència fins a esdevenir majoritàries dintre l'espècie. És el que s'anomena selecció natural.


Com en altres llocs, a Catalunya les teories de Darwin van crear controvèrsia, i no només científica. L'Ateneu Barcelonès va tenir protagonisme en el debat quan el 1877 el sociòleg Pere Estasen va organitzar-hi uns cursos que, posteriorment, va prohibir la junta directiva.


Avui es manté la controvèrsia ideològica, però, en el camp científic, les teories de Darwin, convenientment revisades i actualitzades, són el fonament bàsic per comprendre la diversitat de les formes vives al nostre planeta.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Filosofia, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa