Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsEls fòssils, l'ADN i l'evolució

Codi a embedir Copiar

Els fòssils, l'ADN i l'evolució

Els fòssils no són només elements espectaculars. Són el material que ha permès als investigadors constatar l'evolució de les espècies i saber com es va produir. "El medi ambient" mostra uns quants fòssils i parla del procés d'evolució de diversos animals.


A l'Institut Català de Paleontologia, a Sabadell, s'hi conserven fòssils originals i reproduccions que il·lustren processos evolutius. Un bon exemple el conformen les dents d'individus de la família dels mastodonts i dels elefants, que han evolucionat de tenir tubercles per triturar aliments tous a ser eines tallants per a menjars més durs.


Fa 19 milions d'anys, les dents presentaven fileres de tubercles, per triturar fulles i altres aliments tous. El nombre de puntes va anar augmentant i finalment es van unir. Així, els animals van poder passar a una dieta amb herba seca, per a la qual calien dents que poguessin tallar i triturar com una mola, com les dels elefants actuals.


També és significativa la variació de les potes dels cavalls. Els que van arribar a Europa fa vint milions d'anys tenien 3 dits. Fa 11 milions d'anys hi va arribar una altra espècie que tenia un dit central més desenvolupat, però que conservava els dits laterals. I fa prop de tres milions d'anys apareixen a Europa els primers cavalls amb un sol dit, la peülla, que els facilitava córrer per espais oberts. Així, els fòssils no només deixen clar el procés d'evolució, sinó també com ha anat.


Algunes restes mostren etapes importants de transició. El tiktaalik, un rèptil que va viure fa 375 milions d'anys, marca el pas dels peixos als primers animals amb potes que van viure en terra ferma. Les troballes validen la teoria de Darwin.


Però ara hi ha una altra eina: la biologia molecular. Les anàlisis de l'ADN, com les que es fan a l'Institut de Biologia Evolutiva, permeten comparar seqüències d'espècies molt diferents. Hi ha gens que, amb petites variacions, es troben pràcticament en tots els éssers vius. Mitjançant l'estudi de les diferències que tenen se'n reconstrueix l'evolució.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa