Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls boscos madurs del Montseny

Codi a embedir Copiar

Els boscos madurs del Montseny

La Diputació de Girona ha creat una línia d'ajuts per consolidar boscos madurs i la seva conversió en reserva forestal. L'espai "El medi ambient" visita el Montseny, que ja té tres àrees de reserva forestal protegides de l'explotació comercial de la fusta.


Aproximadament el 85% de la superfície del Parc Natural del Montseny són boscos de propietat privada. I això vol dir que, tret de les zones de reserva natural qualificada, tot el massís està sotmès a una explotació forestal que dóna un rendiment econòmic als seus propietaris.


Una fageda del terme d'Arbúcies inclou peus de prop de mig metre de diàmetre, però el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal que en regula l'explotació preveia una tala per aquest any, amb la qual cosa s'hauria perdut un bosc madur del massís. Ara, amb la nova línia d'ajuts de la Diputació de Girona, hi ha la possibilitat de convertir un bosc madur en una reserva forestal. Tenint en compte paràmetres com la maduresa del bosc i la presència d'arbres centenaris i de fusta morta, els tècnics calculen el valor de la fusta a preu de mercat que cal pagar al propietari a canvi del seu compromís de no tallar el bosc en els 25 anys següents.


El procés de creació d'una reserva forestal també té en compte la presència d'espècies protegides i la presència d'espècies introduïdes, tant de flora com de fauna. De la mateixa manera que hi ha líquens indicadors de boscos vells, també hi ha moltes espècies d'invertebrats, i fins i tot d'ocells, com la becada, que necessiten unes condicions mínimes per establir-se. Igualment, la presència d'espècies introduïdes puntua negativament en la valoració d'una possible zona de reserva. En qualsevol cas, el Montseny ja té tres àrees de reserva forestal protegides de l'explotació comercial de la fusta.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa