Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa belleraca gegant, invasora irritant

Codi a embedir Copiar

La belleraca gegant, invasora irritant

"El medi ambient" dedica el capítol a la belleraca gegant, una planta ornamental que provoca greus problemes a la pell i que cal tenir controlada.


Al llarg de la història hi ha molts vegetals que s'han estès més enllà de les fronteres del seu entorn i han colonitzat altres espais. L'arribada a nous ecosistemes sovint provoca problemes de cohabitació amb les espècies locals i pot forçar canvis substancials en el funcionament de les xarxes tròfiques. En alguns casos han afectat directament l'ésser humà. Al nord de Bèlgica, prop de Gembloux, el Patrick va ser víctima d'una planta exòtica, que li va provocar una reacció cutània, ara fa dos anys.


La planta que va causar aquesta irritació cutània a en Patrick és l'Heracleum mantegazzianum, coneguda com a belleraca gegant. Va arribara a Europa al segle XIX com a planta ornamental, i s'ha anat estenent per tot el nord-oest d'Europa. Gràcies a la seva capacitat per implantar-se fàcilment en tots els medis, avui dia es troba tant en boscos com en zones habitades. Es tracta d'un veritable perill per als veïns i camperols, perquè la saba conté una substància tòxica que, en contacte amb la pell i exposada a la llum, provoca cremades que poden arribar a ser preocupants. La belleraca gegant amenaça greument l'equilibri dels ecosistemes que ha aconseguit colonitzar.


No obstant això hi ha mètodes eficaços per desfer-se d'aquesta planta nociva. Però s'ha de fer amb mesures de protecció i sempre abans de la tardor. Així, a l'estiu, s'ha de tallar la belleraca fins a quinze centímetres sota terra, retirar les umbel·les i cremar-les en un incinerador. Una feina feixuga, però indispensable, per evitar l'aparició de llavors i la seva dispersió, perquè la planta no continuï el seu avanç pels ecosistemes dels entorns naturals dels països de la Unió Europea i dificulti el desenvolupament normal de les espècies locals.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa