Inici » El medi ambient

Ciències naturalsFàrmacs a les aigües residuals

Codi a embedir Copiar

Fàrmacs a les aigües residuals

La presència de fàrmacs a les aigües residuals és una contaminació més estesa i greu del que es podria pensar. L'espai "El medi ambient" es fa ressò d'un sistema per degradar els antibiòtics de les aigües residuals.


L'estabulació permet als grangers accelerar el creixement dels animals i, per tant, reduir costos i abaratir el preu de la proteïna. Però, en concentrar tants animals en tan poc espai, s'exposen a convertir en epidèmia qualsevol petita afecció en un animal. Així és molt freqüent subministrar-los antibiòtic amb l'alimentació. Una part d'aquests fàrmacs és absorbida, i l'altra s'acumula en teixits o s'elimina i passa a la cadena tròfica i les aigües residuals.


Les depuradores actuals eliminen sòlids i substàncies químiques. Però una concentració excessiva d'antibiòtics pot alterar el funcionament de la depuradora i fer-lo ineficient.


Tres estudiants de la Universitat Politècnica han assajat un tractament per desactivar part dels antibiòtics de les aigües residuals. El procés anomenat Foto-fenton ja s'aplicava per degradar altres substàncies tòxiques, però no s'havia provat mai en antibiòtics. Amb ferro, aigua oxigenada i llum d'espectre solar, el resultat ha estat prou eficaç.


El treball ha estat premiat pel Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i podria ser força útil per tractar aigües residuals en qualsevol instal·lació on es facin servir antibiòtics.


L'antibiòtic que es pot donar als animals de granja a la Unió Europea està limitat. Però els equips dirigits pel doctor Damià Barceló, director del Departament de Química Ambiental del CSIC, són dels pocs que estudien la presència d'aquests i altres fàrmacs en aigües lliures. Alguns s'acumulen als sediments dels rius i en peixos. L'anàlisi permet conèixer com estan els trams en què viuen. Fa poc, Barceló va alertar de les concentracions de cocaïna a les aigües residuals de la ciutat de Barcelona que arriben a la depuradora del Baix Llobregat.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa