Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsAlcaldes amb energia: Sant Cugat del Vallès

Codi a embedir Copiar

Alcaldes amb energia: Sant Cugat del Vallès

Sant Cugat del Vallès és un dels firmants del Pacte d'Alcaldes contra el canvi climàtic. "El medi ambient" repassa algunes de les mesures ambientals impulsades pel municipi.


Sant Cugat del Vallès és un municipi molt extens i que ha arribat gairebé als 80.000 habitants. El creixement experimentat en els últims anys, l'ha transformat en una ciutat amb més necessitats de serveis, però també ha permès introduir-hi mesures ambientals. Un dels exemples de la política desenvolupada des de fa temps contra el canvi climàtic és l'obligació que a tot edifici nou hi hagi plaques solars tèrmiques. Aquests captadors d'energia també es troben en alguns edificis públics, com a l'escola Gerbert d'Orlhac.


Alguns fanals de l'enllumenat públic funcionen amb energia solar fotovoltaica. Però un dels sectors amb més impacte energètic és el transport. I per reduir la necessitat de desplaçaments és essencial tenir en compte la planificació dels barris.


Si els desplaçaments són imprescindibles, s'ofereixen alternatives, com el "carsharing". Els abonats tenen una targeta per fer servir algun dels cotxes disponibles i fer així els seus encàrrecs. L'extensió d'aquest servei farà disminuir el nombre de vehicles privats al municipi. I sense cotxe propi, tot i que es puguin fer servir, probablement el vehicle s'utilitzi menys sovint.


L'ajuntament també té previst ampliar la xarxa de carrils bici. El relleu de la ciutat afavoreix l'ús d'aquest mitjà de transport.

Les bicicletes i altres mitjans per deixar de banda el vehicle privat de motor, com el transport públic, conflueixen a la plaça de l'Estació. Sant Cugat té una bona comunicació amb tren, tant amb Barcelona i altres ciutats com dintre del seu dispers terme municipal, on hi ha barris històrics apartats, com Valldoreix, la Floresta o Mira-sol. Dintre del terme hi ha set estacions, que faciliten la connexió del centre amb els nuclis perifèrics.


Sant Cugat ha firmat, juntament amb més de 300 poblacions de tot Europa, el Pacte d'Alcaldes per lluitar contra el canvi climàtic. Una lluita que té a veure amb mesures concretes però, sobretot, amb el model de ciutat que es desenvolupi.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa