Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsPlàstic PET també per als lactis

Codi a embedir Copiar

Plàstic PET també per als lactis

El disseny d'una empresa catalana permet obtenir ampolles opaques fetes amb plàstic PET. L'espai "El medi ambient" explica la importància que suposa aquest avanç per al sector lacti.


Vint mil envasos per hora és la velocitat a què omple i empaqueta les ampolles de llet una planta de Saint Dennis de l'Hotel, a 80 quilòmetres al sud de París. Però, a més a més, aquesta és l'única planta a Europa, de moment, que envasa la llet en ampolles de tereftalat de polietilè, el conegut PET, que s'utilitza per envasar bona part dels sucs i refrescos.


Aquests envasos fins ara tenien l'inconvenient de no ser opacs a la llum i, per tant, inservibles per contenir la majoria de la llet que bevem, amb tractament antimicrobià UHT, a ultra altes temperatures.


Però, des de fa poc, una empresa catalana, Molmasa, associada a una altra de suïssa, ha desenvolupat el motllo necessari per fabricar a gran escala ampolles de PET opaques. Han aconseguit confeccionar l'anomenada "preforma", un precursor de l'envàs, amb dues capes perfectament soldades, una d'exterior reflectora de la llum i una d'interior, absorbent.


L'empresa catalana també ha dissenyat el procés automàtic que permetrà als envasadors de llet utilitzar els mateixos materials, les mateixes tècniques i les mateixes instal·lacions que els de sucs i refrescos.


Europa produeix prop de 100 bilions de litres anuals de llet, 800 milions dels quals es consumeixen a Catalunya. El desenvolupament d'aquest motllo i les seves possibles aplicacions permetrà al sector lacti entrar en la cadena de reciclatge del PET, ara com ara molt més eficient que la d'altres envasos confeccionats amb diversos materials.


El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona li ha donat el premi a la innovació de l'any 2008.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa