Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsReciclar runa a cop de cànon

Codi a embedir Copiar

Reciclar runa a cop de cànon

L'enderroc d'edificis i altres construccions a Catalunya deixa cada any 6 milions de tones de runa. L'espai "El medi ambient" visita l'única planta automàtica per reciclar runa que hi ha a Catalunya.


Fins fa uns anys, la runa es feia servir majoritàriament de rebliment de pedreres en desús. Però els propietaris dels terrenys de dipòsit cobren per permetre descarregar, i, aquest any, l'Agència de Residus de Catalunya ha establert, a més a més, un cànon de 3 euros per tona de runa abocada. D'aquesta manera es pretén fomentar el reciclatge i allargar la vida dels dipòsits i de les pedreres.


Però aquest cànon no es cobra a tot arreu. En alguns llocs es pot descarregar la runa i estalviar-se els 3 euros per tona, com a les plantes de reciclatge, que hi ha a peu de les grans obres i d'alguns dipòsits, i a les Franqueses del Vallès, on hi ha la, fins ara, única planta automàtica que hi ha a Catalunya per reciclar runa.


Aquesta planta tracta 75 tones de runa cada hora. Fa un any va ser inaugurada i, des d'aquell dia, ja ha rebut 75.000 tones i ha recuperat 62.000 tones d'àrids i altres materials.


A la planta de reciclatge, gestionada només per 5 persones, els materials són triturats per un molí, i els trossos resultants són classificats per mides a través de diversos tubs i reixes. Ventiladors i dipòsits d'aigua separen el paper i altres materials flotants. El producte final són graves de diferents mides que surten de la planta en camions.


La planta l'han creada diverses empreses i gremis de la construcció i l'Agència de Residus de Catalunya. Té una capacitat per tractar més del doble del que ha processat aquest any. La seva consolidació ha de permetre a Catalunya superar el 20% de runa que ara recupera i apropar-se a països com Alemanya i Holanda, on els àrids reciclats suposen el 65% i 95% del total.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa