Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsCacau, el menjar dels déus

Codi a embedir Copiar

Cacau, el menjar dels déus

En aquest capítol, el programa "El medi ambient" descobreix els secrets de la planta del cacau i del tractament del seu fruit.


Conta la llegenda que el déu Quetzalcóatl va baixar del cel per transmetre saviesa als homes i els va portar un regal: la planta del cacau.


A partir de les llavors, els maies van crear una beguda amarga que consumien exclusivament els reis i els nobles i que també servia per donar solemnitat als rituals més sagrats.


Però els temps han canviat, i ara el cacau és només una planta de la família de les esterculiàcies, de nom científic Theobroma cacao. Un nom que, això sí, manté el caliu de l'època maia, ja que prové del grec i vol dir "menjar dels déus". És un arbre autòcton de l'Amèrica del Sud, avui dia introduït en regions tropicals de tots els continents.


Necessita un clima humit i calent, un sòl ric en nitrogen i potassi i, sobretot, ombra i protecció del vent. En altres paraules, és un arbre propi del sotabosc de les terres baixes tropicals i, per tant, un conreu excel·lent per combinar-lo amb altres espècies més grans, com ara cocoters i bananers. En aquest aspecte, és un conreu respectuós amb el medi, ja que necessita l'ombra i la humitat d'arbres més grossos per sobreviure, i això permet la conservació de l'estrat arbori de les selves tropicals. Moltes ONG, com Veterinaris sense Fronteres i Mecenes da Vida, aprofiten aquest avantatge i inclouen el cacau als sistemes agroforestals.


El fruit del cacau és una mena de baia que surt arran de tronc, verda primer, però que es torna groga o vermella amb el temps. A dins, hi ha una munió de granes envoltades d'una polpa àcida i rica en sucres que, en fermentar, afavoreix el creixement de tota una flora microbiana que s'encarrega del primer pas de la transformació. El segon pas és l'assecatge. Per això, cal estendre les llavors i aprofitar l'acció conjunta del vent i el sol durant una setmana llarga.


Després, el cacau s'ha de torrar a poc a poc, a foc lent, amb tota la cura que demana una menja divina aprofitada pels humans. Una vegada torrat, toca una feinada: pelar totes les granes a mà, una per una, com qui pela ametlles torrades. Feta aquesta feina, ja es pot passar a la cinquena fase, la mòlta. Amb aquest procés es genera escalfor, el greix es fon i el cacau es transforma en una pasta espessa i molt amarga. Afegint-hi sucre, es pot treballar com el guix. I si es deixa refredar dins d'un motlle adequat, pren la mateixa forma d'una rajola de xocolata.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa