Inici » El medi ambient

Ciències naturalsCargols ratllats i evolució en línia

Codi a embedir Copiar

Cargols ratllats i evolució en línia

El programa "El medi ambient" es fa ressò d'un estudi sobre els cargols ratllats, obert a tothom que hi vulgui participar.


Els cargols ratllats són molt comuns. No estan en perill. Tampoc no són cap plaga, ni tenen cap comportament estrany ni un aspecte exuberant.


És precisament la proximitat, l'abundància i la facilitat per localitzar-los el que ha fet que siguin l'objectiu d'un macroestudi: "Evolution MegaLab".


La Laia i en Víctor, estudiants de batxillerat de Sant Quirze del Vallès, participen en aquest experiment de gran abast.


Les entitats britàniques que el promouen, Open University, Royal Society i British Council, proposen, a través d'una pàgina web, un protocol senzill perquè gairebé tothom pugui aportar dades d'observacions de les dues espècies de cargols ratllats que hi ha a Europa: "Cepaea nemoralis" i "Cepaea hortensis". Aquests cargols presenten força variacions pel que fa a coloració de la closca, mida i nombre de ratlles. Amb l'estudi es pretén saber què ho fa que aquests animals tinguin un aspecte o l'altre: l'aliment disponible, el mimetisme amb l'entorn...? Per exemple, ja s'ha vist que, en general, els que habiten els prats acostumen a ser més ratllats que els que habiten els boscos.


Xavier Juan, coordinador d'"Evolution MegaLab Espanya", i els seus alumnes Laia i Víctor han col·laborat en una segona part d'aquest experiment. A més del treball de camp, han fet una recerca històrica. Hi han aportat les dades registrades fins ara d'aquests cargols a Catalunya. Per això el Museu de Ciències Naturals de Barcelona els ha obert les portes d'accés als disset calaixos on hi ha guardats dos mil individus de les dues espècies. Han anotat l'espècie a què pertany cada un i n'han descrit, altra vegada, la morfologia: color de la closca i nombre de ratlles. Finalment, han introduït a la web de l'experiment les coordenades geogràfiques del municipi on van ser trobats.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa