Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsLa mandioca, un aliment bàsic

Codi a embedir Copiar

La mandioca, un aliment bàsic

"El medi ambient" dedica el capítol a la mandioca, l'aliment bàsic del tercer món. El conreu d'aquesta planta està estès per climes càlids de tots els continents.


La producció mundial de mandioca és de dos-cents milions de tones l'any, la meitat de les quals surten de l'Àfrica tropical, on encara avui dia picar mandioca manualment és una activitat diària a milers de llars.


Però la mandioca no és originària de l'Àfrica, sinó de l'Amèrica del Sud. Es tracta d'una euforbiàcia que pertany a la mateixa família de les nostres lletereses i que ja es conreava al Perú ara fa quatre mil anys. És, per tant, un dels conreus més antics del continent. És una planta adaptable, que demana poc manteniment, i, en canvi, més productiva que la major part dels altres conreus tropicals.


La part que s'aprofita de la planta són les arrels embotornades, riques en midó i, per tant, de gran valor nutritiu. Normalment, la planta es recull quan només té un any, ja que les arrels s'endureixen amb el temps i deixen de ser comestibles. L'arrel de la mandioca té la forma d'una pastanaga gegant, que sovint arriba a fer mig metre de llarg. Té una pell dura i fibrosa, que s'ha d'extreure abans de tot.


L'arrel fresca es pot consumir immediatament, però això no és el més habitual. Els camps de mandioca produeixen tones d'arrels que s'arrenquen al mateix temps pertot arreu, i això vol dir que, d'un dia per l'altre, hi pot haver una muntanya de mandioca que cal transformar en un producte que aguanti el pas del temps i es pugui emmagatzemar.


Una vegada pelades les arrels, s'han de molinar, una per una, fins a convertir-les en una pols fina i humida que caldrà esprémer molt bé, ja que el suc que en surt porta toxines, i val més prescindir-ne. Després d'unes quantes hores a la premsa, el pròxim pas és el foc.


La mandioca molinada i eixugada s'ha de torrar a poc a poc, remenant-la constantment, per evitar que es cremi. A molts pobles hi ha molins de mandioca propietat de la comunitat que molinen i torren la producció de tots els pagesos dels voltants.


Una vegada torrada, la farina de mandioca ja es pot menjar, i serveix d'aliment bàsic per acompanyar la majoria de plats. Tot plegat seria perfecte si no fos per un inconvenient: les plantacions de mandioca són les responsables directes de la destrucció de milers d'hectàrees de selva tropical.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa