Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsAndris Piebalgs, comissari europeu d'Energia

Codi a embedir Copiar

Andris Piebalgs, comissari europeu d'Energia

Les energies renovables, el paper de la crisi econòmica i l'eficiència són alguns dels temes que comenta, en aquest capítol del programa "El medi ambient", el responsable de la política energètica de la Unió Europea, Andris Piebalgs.


El cost de l'energia ha augmentat a la Unió Europea. També creix la dependència energètica, ja que la major part de la que es consumeix, com petroli i gas, ve de fora. L'eficiència energètica i l'augment del pes de les energies renovables són dues de les claus de la política continental. El seu màxim responsable és Andris Piebalgs, un físic nascut a Letònia i que ocupa el càrrec de comissari d'Energia, des del novembre del 2004. En aquesta entrevista analitza alguns elements d'aquest repte.


La necessitat de les energies renovables:

"Necessitem canviar la manera com utilitzem i produïm l'energia. Hi ha més gent vivint al món i a tothom li agradaria tenir el mateix nivell de vida. Per això, a més d'ocupar-nos de nosaltres, també hem de pensar en ells. I per això el nostre repte només pot ser l'energia sostenible. De manera que invertir en energia sostenible en aquest temps de crisi és el que necessitem. Seria un error no fer-ho, dir que això s'ha de fer en temps d'abundància perquè és un luxe. No es tracta de cap luxe, és absolutament necessari."


Obtenir més energia o gastar-ne menys?:

"Sens dubte, a la Unió Europea necessitem gastar menys energia. Estem malbaratant recursos de tota mena amb l'ús generalitzat de calefaccions i d'aparells de refrigeració, conduint cotxes que consumeixen molt petroli, o simplement utilitzant el cotxe quan no ho hauríem de fer, o podríem anar en bicicleta. És molt clar que a la Unió Europea hem de reduir la despesa energètica."


El problema del trànsit:

"És comprensible que a les zones rurals la gent necessiti el cotxe habitualment. Però si pensem en les ciutats, que és on viuen la majoria dels europeus, es pot potenciar el transport públic, o bé els carrils bici. També es pot dir a la gent que viu a prop de la feina que hi vagi a peu, que és més ràpid que anar en cotxe i estar assegut tot el temps enmig d'un embús de trànsit, contaminant l'atmosfera i a més gastant molts diners. Crec que a les ciutats tenim aquesta oportunitat."


Quin escenari energètic s'imagina d'aquí a vint anys?:

"Crec que estem fent grans passos. Hem d'intentar permetre que la gent pensi més lliurement i que sàpiga que totes les solucions basades en l'energia sostenible són bones. Crec que d'aquí a vint anys veurem que el trenta, el quaranta o fins i tot el cinquanta per cent de les energies seran renovables, i no pas perquè tindrem una gran capacitat per generar-ne, sinó perquè el consum energètic serà més eficient. Hi haurà energia solar, molins de vent, hi haurà potser algun tipus de tecnologia completament nova que no ens imaginem. El transport es basarà en l'hidrogen i en l'electricitat neta, però encara no tenim una tecnologia màgica radicalment nova. Potser d'aquí a un parell d'anys la tindrem."

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa