Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEstudiar la gravetat, conèixer el planeta

Codi a embedir Copiar

Estudiar la gravetat, conèixer el planeta

Conèixer el valor de la força de gravetat a cada punt de la Terra tindrà aplicacions en sismologia i en l'estudi del canvi climàtic. "El medi ambient" mostra com treballen els satèl·lits europeus per obtenir aquestes dades.


La gravetat és la força que ens fa tocar, literalment, de peus a terra. Però aquesta atracció no és uniforme. És menor quan som més lluny del centre del planeta i també depèn de la distribució de la matèria en el subsòl. L'afecten el relleu del territori i l'existència de muntanyes i valls. I, fins i tot, grans edificis poden provocar-ne variacions. Les diferències són petites i poc importants en la vida quotidiana, però tenen impacte en estudis científics, que requereixen gran precisió.


Per això, l'ESA, l'Agència Espacial Europea, ha llançat a l'espai el satèl·lit "GOCE", que mesurarà la força de la gravetat a cada punt de la Terra. La clau de la missió és un instrument anomenat gradiòmetre. Conté tres parells de masses flotants. Mesurant i comparant la força d'atracció que experimenten, es pot elaborar amb gran exactitud un mapa mundial de la gravetat. Tot això permetrà conèixer l'interior del nostre planeta.


Com que la gravetat depèn de la distribució de la massa terrestre, les variacions també informaran amb detall sobre canvis molt petits del nivell del mar. Aquests canvis els provoquen tant la dilatació de l'aigua deguda a l'augment de temperatura com la fusió dels gels polars. A part d'amenaçar certes zones del litoral, també poden alterar la circulació dels corrents oceànics.


El "GOCE" no està sol a l'espai vigilant el nivell de mars i oceans. L'ESA va llançar l'any passat el "Jason 2". La seva funció és obtenir mesures molt exactes de l'altura de les aigües, amb una precisió de 34 mil·límetres. El seu mètode és diferent del que utilitza el "GOCE". El "Jason 2" envia pulsacions a la superfície del mar. Mesurant el temps que triga el senyal a tornar al satèl·lit es pot calcular la distància que hi ha i, per tant, l'altura de les aigües.


Les mesures fetes per l'ESA des del 1992 mostren que el nivell del mar augmenta, de mitjana, 3 mil·límetres a l'any. Però, en alguns llocs, els marcats en groc o en vermell, l'augment ha estat molt més ràpid. El control d'aquests processos és important per elaborar millors models climàtics i per conèixer els punts del planeta més amenaçats per la pujada del nivell de les aigües.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Física, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa