Inici » Batecs

TutoriaL'Aplec del Cargol de Lleida

Codi a embedir Copiar

L'Aplec del Cargol de Lleida

Diuen que el cargol és una bestiola ben lletja: és banyut, llefiscós i s'arrossega. Però, tot i així, els lleidatans en són uns grans fans, com ho demostren any rere any amb l'Aplec del Cargol, tot un esdeveniment a la capital del Segrià, i que segueix de prop aquest capítol de "Batecs".


Durant tres dies, a l'Aplec del Cargol de Lleida, es mengen tones i tones de cargols en un ambient festiu i de germanor, que atreu centenars de colles i milers de visitants de tot Catalunya.


Per fer cargol a la llauna es fa servir el cargol bover. En canvi, per cuinar-los amb samfaina, es fan servir altres tipus de cargol, com les regines.


L'Aplec del Cargol va començar fa 30 anys, al Xoperal del marge esquerre del riu Segre, quan quatre colles van decidir fer una cargolada coincidint amb la Festa Major de Lleida. L'any següent, el nombre de colles va augmentar i es va instaurar el que és ara l'Aple del Cargol. Com que cada vegada hi havia més colles, es va dedicir trobar un lloc a la ciutat que fos mès còmode, el Camps Elisis, i es va fer una divisió en parcel·les.


A més dels cargols, els altres protagonistes de l'Aplec són els collistes. N'hi ha uns 12.000, repartits en un centenar de colles, cada una amb el seu distintiu, el seu penó i el seu uniforme.


La Fecoll aglutina les cent colles que participen en l'Aplec del Cargol. A més d'organitzar l'Aplec, la Federació de Colles s'encarrega de la promoció exterior i de dur a terme el "Cargol Tour", que vol fer conèixer la festa i la ciutat de Lleida a tot arreu.


  • Programa Batecs
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 8min.

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa