Inici » Tarasca

TutoriaEducació artísticaLlengües i literaturaEl titella català tradicional

Codi a embedir Copiar

El titella català tradicional

"Tarasca" presenta un reportatge sobre els espectacles de titelles a Catalunya. Es comença per explicar els orígens dels putxinel·lis a Itàlia, amb el personatge conegut com a Putxinel·la i, després, se centra en la tradició d'aquests a Catalunya.


El teatre de titelles ve d'una tradició immemorial, però, durant segles, amb prou feines es troba cap referència escrita d'aquesta forma d'espectacle popular.


A la Itàlia renaixentista, la Commedia dell'Arte tenia entre els seus personatges Putxinel·la. Va arribar a assolir tanta popularitat, que els titellaires el van incorporar a les seves representacions.


A Catalunya, el teatre de putxinel·lis el van portar titellaires francesos i italians, a finals del segle XVIII o principis del XIX. A partir d'aquí, la popularitat del titella de guant creix sense parar i sorgeix una petita indústria dedicada a la fabricació de titelles, teatrins i decorats.


En les representacions de putxinel·lis, hi participen personatges com en Tit, la Cristeta, en Tòfol, l'Urbà i el Dimoni. Aquest tipus d'espectacle va despertar un gran interès entre els membres del moviment modernista català, a finals del XIX.


Més endavant, el terrasenc Ezequiel Vigués "Didó" marca una fita en la història de l'art del putxinel·li i introdueix importants modificacions tècniques en la manipulació dels titelles.


El titella català tradicional presenta unes característiques que el fan diferent de la resta de titelles de guant. Una és la utilització de la llengüeta, una peça de metall, que els antics titellaires s'acoblaven al paladar per estrafer la veu dels ninots.


Però el tret que distingeix el titella català de la resta és, per damunt de tot, el realisme. Els antics ninotaires catalans eren escultors d'imatges religioses i aplicaven als titelles el mateix criteri estètic amb què feien les talles religioses.


D'altra banda, el titella català es manipula amb els cinc dits, i no només amb tres, com els altres titelles de guant.


El procés d'elaboració d'un titella comença amb el disseny del personatge. A partir d'aquí, es fabrica el ninot de manera completament artesanal. Primer, es busca la fusta adient, s'hi dibuixa el cap del titella, es talla manualment i es buida per dins. Tot seguit, es pinta el cap i es tallen i poleixen les mans. Alguns titelles porten cabells sintètics i, fins i tot, naturals. En aquest cas, els cabells s'han d'encolar a la closca. El pas final és vestir el ninot.

  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 1994
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria, Educació artística
  • Àrea Cultura audiovisual, Tutoria, Llengua catalana i literatura, Educació visual i plàstica
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa