Inici » Tarasca

TutoriaCiències socialsThyangboche: el cor de l'Himàlaia

Codi a embedir Copiar

Thyangboche: el cor de l'Himàlaia

"Tarasca" dedica el capítol a la festa budista del "Mani Rindu", al Nepal. Aquesta festa, que se celebra cada any a Thyangboche, un monestir situat al cor de l'Himàlaia, reuneix turistes i xerpes. A més de la festa, el programa descobreix altres curiositats del Nepal.


Al monestir budista de Thyangboche, al Nepal, se celebra cada any, coincidint amb la lluna plena de novembre, la festa del "Mani Rindu". L'escenari de la festa és a més de 3.800 metres d'alçada, al cor de l'Himàlaia. La primera festa del "Mani Rindu" data de l'any 1930, però els turistes hi van assistir per primer cop a la dècada de 1970.


El Nepal ocupa una extensió de 150.000 quilòmetres quadrats i té 8 dels 14 cims més alts del món, entre els quals hi ha l'Everest. Dues grans regions divideixen el Nepal: la muntanyosa, al nord; i la planúria agrària, al sud. A les muntanyes, la població és d'origen tibetà. A la vall, la gran majoria és d'origen indi. Més de 30 ètnies conviuen en aquest país, que es va obrir a l'exterior, per primer cop, l'any 1950.


El 86% de la població nepalesa és hinduista, i un 8% practica el budisme. A Kàtmandu, la capital, hi conviuen les dues religions. El budisme que es practica al Nepal s'anomena lamaisme. El cap espiritual d'aquesta branca del budisme és el Dalai Lama.


De Kàtmandu al monestir de Thyangboche hi ha 13 dies a peu i és l'única manera d'arribar-hi. És un itinerari famós dins les rutes del trekking, ja que els turistes el segueixen per arribar a l'Everest.


L'Everest no és el nom real de la muntanya més alta del món. Aquest nom és un honor concedit a Sir George Everest, un cap del servei cartogràfic anglès a l'Índia. Al Nepal, se l'anomena Sagarmatha i té 8.848 metres d'alçada. L'Everest s'alça en una regió fronterera entre el Tibet i el Nepal. El 29 de maig del 1953 es va aconseguir arribar al cim de l'Everest. Els primers de fer-ho van ser Edmund Hillary i el xerpa Tensing.


El Khumbu és la regió dels xerpes, un zona muntanyosa i de difícil subsistència. Una minsa agricultura i una ramaderia pobra han estat les bases de l'economia dels seus pobladors. Els últims anys, però, l'arribada del turisme i l'èxit dels trekkings han donat als xerpes altres possibilitats econòmiques.


  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2001
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Educació per la ciutadania, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa