Inici » Tarasca

Ciències socialsEsperances de vida

Codi a embedir Copiar

Esperances de vida

Experts en demografia analitzen en aquest capítol del programa "Tarasca" com ha evolucionat la població a Europa i plantegen els problemes que pot causar el fet de tenir una societat cada vegada més envellida i amb menys natalitat.


Els avenços mèdics, tecnològics i socials estant fent realitat el somni d'allargar la vida al món desenvolupat. Però l'envelliment de la població europea ha obert el debat entre els demògrafs. La majoria sosté que aquest fenomen amenaça la supervivència de la societat del benestar i demanen la intervenció dels estats amb mesures que afavoreixin l'augment de la natalitat.


La directora del Centre d'Estudis Demogràfics de Catalunya, Anna Cabré, i el professor d'Economia de la Universitat de Barcelona José Antonio García Duran, enfronten les seves teories sobre el fenomen de la població europea i els seus efectes futurs.


La figura d'Alfred Sauvy, creador del terme "Tercer Món" i un dels pares de la demografia moderna, serveix de referent per explicar l'evolució dels estudis sobre població i el seu paper en la història contemporània. Alfred Sauvy va néixer a Vilanova de Raó, al Rosselló, el 1898. Era un expert en estadística i economia, i la principal influència del seu pensament es va centrar en qüestions relacionades amb la població. Va publicar una cinquantena de llibres i més de 2.000 articles. El 1945, el govern francès va decidir crear una institució que es dediqués a estudiar la població i va triar-ne Sauvy de director.


A finals de la dècada de 1950, els Estats Units i la Comunitat Econòmica Europa van viure un moment d'expansió econòmica i el creixement de la població es va disparar. És l'anomenat "baby boom". A Espanya, aquest fenomen va arribar més tard, igual que la bonança econòmica. Fins ben entrats els 70 no es va constatar un increment considerable del nombre de naixements a l'estat espanyol.


Ara, però, l'envelliment de la població espanyola és especialment preocupant. Des de la incorporació a la Unió Europea, Espanya té la taxa de fecunditat més baixa de tota la Unió. Els més catastrofistes veuen, d'aquí a vint anys, una societat amb majoria de gent de la tercera edat que no cotitzarà. En canvi, els joves que contribueixen a l'Estat seran minoria.  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2000
  • Durada: 57min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa