Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEls problemes de les gorgònies

Codi a embedir Copiar

Els problemes de les gorgònies

Una de les comunitats marines més delicades del litoral mediterrani està formada per les gorgònies. "El medi ambient" mostra com viuen i parla dels problemes a què s'han d'enfrontar per sobreviure.


Hi ha diverses espècies de gorgònies que es diferencien pel seu color: unes són de color blau o groc, mentre que les més abundants són de color blanc.


Un exemplar ben desenvolupat pot formar estructures tridimensionals d'entre 50 centímetres i un metre d'altura, segons les espècies. En els fons on viuen, si es donen les condicions ambientals òptimes, poden arribar a tenir una densitat elevada. Entre les gorgònies es creen microhàbitats on viuen moltes espècies de petits organismes i gran quantitat de peixos. Aquesta gran diversitat atrau altres peixos, que s'acosten a aquests fons per capturar les preses. Els fons de gorgònies són dels més rics del litoral del mar Mediterrani.


A l'estiu del 2008, en una roca submergida de la Costa Brava, es va detectar una situació que, si hagués proliferat, hauria creat molts problemes a les poblacions de gorgònies de la costa catalana. En aquest indret, més de la meitat de la població de gorgònies tenia adherida una capa espessa i llefiscosa. Eren filaments d'algues oportunistes que hi havien crescut al damunt. En pocs dies, van quedar afectades totes les gorgònies de la roca. Formaven un embolcall gruixut que recobria el peu i les branques de la colònia. Això impedia la circulació de l'aigua al seu voltant. En aquesta situació, els pòlips no poden rebre aliment i tenen dificultats per respirar.


Per sort, al cap d'uns quants dies, uns intensos corrents marins van netejar les gorgònies. Si no hagués estat així, possiblement una bona part hauria mort en poques setmanes. Encara s'ignoren les causes d'aquest fenomen, però se sospita que estan vinculades a un excés de nutrients i a les altes temperatures de l'aigua del mar.


Aquest problema va afectar una part molt petita del litoral i es va resoldre favorablement. Però cal dir que aquest no és l'únic problema que tenen. L'increment de nutrients i de temperatures també provoca augments explosius de les poblacions d'algunes algues. Quan això passa, aquestes espècies poden arribar a cobrir la major part dels fons ben il·luminats. Però aquestes algues viuen poc temps. Després, es desprenen i l'aigua les porta d'un lloc a un altre. I van a parar a les gorgònies, que queden recobertes per grans masses de restes vegetals en descomposició.


La desaparició de les gorgònies comporta una reducció de la diversitat marina. Això és encara més greu si es té en compte que aquests animals tenen un creixement molt lent. Algunes poden haver trigat més de trenta anys a tenir aquestes dimensions.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa