Inici » El medi ambient

Ciències naturalsPasseig geològic per Collserola

Codi a embedir Copiar

Passeig geològic per Collserola

Una guia permet conèixer els trets essencials de la serra de Collserola, i de les roques i minerals que s'hi troben. "El medi ambient" segueix un itinerari per la serra, que permet anar des del paisatge general a l'observació i la comprensió dels petits detalls que la conformen.


Les ruïnes de Castellciuró, a Molins de Rei, permeten observar alguns elements arquitectònics d'aquesta antiga fortalesa. Però també són com un mostrari de roques de l'entorn. Per això, és un dels llocs seleccionats a la "Guia de geologia de Collserola", publicada pel Consorci del Parc i elaborada per les geòlogues Gemma Alías, Montserrat Inglés, Montserat Liesa i Laura Rosell, i el químic Francesc Centelles.


Els talussos vermells que es veuen a l'altra banda del riu poden ser el lloc d'on provenien els gresos, amb la funció, potser, de reforçar alguns punts.


La guia explica d'una manera clara la història geològica de la serra i els tipus de roques i minerals que s'hi troben. També vol destacar un patrimoni natural que sovint passa desapercebut i que és ric en detalls i matisos. Com en el cas de les roques anomenades fil·lites.


Seguint la carretera que porta a Vallvidrera i al costat de l'església romànica de Santa Creu d'Olorda, hi trobem la pedrera dels Ocells. D'aquí s'extreien pissarres negres. Són molt fosques, principalment per l'elevat contingut de matèria orgànica, que prové de la descomposició dels organismes que vivien al mar, on es dipositaven els sediments que van donar lloc a les pissarres.


Crida l'atenció la gran diversitat de tonalitats blanquinoses, groguenques, ocres i d'altres colors de les parets i que corresponen a crostes i eflorescències variades. S'han format a conseqüència de la circulació de l'aigua de pluja, que es torna àcida i dissol els metalls de la roca.


L'aigua àcida arriba finalment a unes basses. El ferro que porta dissolt precipita i dóna un color ocre a l'aigua. Per poc atractives que semblin aquestes aigües, hi viuen alguns insectes i amfibis, tot i que en fugen quan les condicions són extremes.


En una antiga pedrera del vessant barceloní, hi trobem granodiorita, una roca on distingim els tres minerals que la formen, ja que tenen color diferent: el feldspat blanc, el quars gris i la biotita, que forma els punts negres.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa