Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsFusta: més oferta, menys demanda

Codi a embedir Copiar

Fusta: més oferta, menys demanda

"El medi ambient" es fa ressò del problema que suposa l'excés de fusta i la disminució de la demanda d'aquesta matèria primera. Aquesta situació afecta tant la situació dels boscos, com les empreses i els professionals del sector.


El temporal de vent de començaments d'any ha deixat molts arbres tombats a terra al bosc de Rajadell, al Bages. Però la crisi econòmica ha acumulat els palets a la serradora de Puig-reig, al Berguedà.


L'excés d'oferta de fusta i la disminució de la demanda han coincidit. Però cal eliminar els troncs caiguts, perquè, si no, afavoriran els incendis i l'expansió de plagues. Els treballs són més costosos i perillosos que de costum. A més, no se sap què se n'ha de fer, de tanta fusta.


Els rematants, que compren la fusta als propietaris forestals i la venen a serradores o a altres empreses, han de treballar amb un producte que ha baixat molt de preu. A més, els temporals de vent al sud-oest de França han introduït milions de tones de fusta en el mercat, amb ajuts del govern per a l'extracció i el transport. Això agreuja una situació que, des de fa anys, obliga a vendre la fusta fora de Catalunya.


A la Serradora Boix, a Puig-reig, s'hi acumula la matèria primera. Molta massa forestal dels boscos catalans es desaprofita, pels costos d'extreure-la o per manca d'infraestructures o de gestió adequada. En canvi, la serradora no en té prou amb la fusta d'aquí i n'ha de comprar a fora. En aquests moments, hi ha menys demanda de fusta serrada o de palets i a més s'ha de competir amb el producte francès, subvencionat. El problema pot ser que, un cop superada la crisi, moltes empreses i professionals del sector no hagin resistit.


Juntament amb la pèrdua econòmica, això implicaria uns boscos encara menys gestionats i explotats, més exposats als incendis i a les plagues.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa