Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa cadernera, l'ocell més capturat

Codi a embedir Copiar

La cadernera, l'ocell més capturat

La combinació d'uns colors vistosos i un cant agradable fan de la cadernera un dels ocells que més sovint són capturats i mantinguts en captivitat. "El medi ambient" parla de les característiques d'aquesta espècie.


Les caderneres són ocells granívors, especialitzats a treure llavors d'influorescències on altres ocells no tenen accés. Les caderneres es valen del seu bec estret i punxegut i es pengen a les llobes i als cards fins que n'han extret totes les llavors.


Les caderneres són ocells de zones obertes, conreus i camps. A l'hivern són més abundants perquè en vénen moltes del nord d'Europa, però també n'hi ha moltes que crien al país. Nien en arbres a no gaire alçada, sovint a prop de zones habitades o dins els pobles mateix. El niu és una cassoleta típica, ben endreçada, on tots dos adults tenen cura del jovent.


La cadernera és una espècie protegida amb un règim especial, que permet capturar un nombre limitat de mascles i mantenir-los en captivitat per poder gaudir del seu cant i assistir als concursos tradicionals, però la llei en prohibeix estrictament el comerç. En els concursos d'ocells, les caderneres són sempre uns dels ocells més representats, fins al punt que en un concurs normal, se n'hi solen aplegar més d'un miler d'exemplars.


Les il·legalitats són tan freqüents que gairebé un de cada quatre ocells que entra als centres de recuperació són caderneres comissades pels agents rurals. Només l'any 2008, 1.400 caderneres van ingressar al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa i van passar per aquest procés. Primer s'estan en gabials petits, després passen a un tancat on poden volar i, finalment, quan estan en condicions, tornen a la llibertat. Algunes, fins i tot, compleixen una funció educativa, ja que són alliberades coincidint amb activitats a les escoles. L'objectiu del centre és tornar els ocells a la natura, però, en aquest cas, la mateixa feina té una doble funció: alliberar els ocells i alliçonar la mainada alhora.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa