Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsEl desconegut papalló de la mort

Codi a embedir Copiar

El desconegut papalló de la mort

"El medi ambient" dedica el capítol al papalló de la mort, un paràsit que s'aprofita de la feina de les abelles i que es menja la seva mel.


Les persones vam descobrir ja fa molt de temps que les abelles elaboren un líquid molt ric en sucres, que guarden com un tresor en petites cel·les resguardades de la intempèrie, dins la foscor dels eixams. Aquest líquid és la mel, i els homes, és clar, no som els únics ni els primers que n'han descobert els valors.


Tot al contrari: hi ha espècies animals de grups ben diversos que gaudeixen menjant mel, i tothom la treu de l'eixam amb el seu estil particular. Hi ha molts paràsits de les abelles, com ara el verinós escarabat butllofer, que passen molt desapercebuts.


Però el més curiós de tots és de pagès. Viu a l'hort i s'atipa de les fulles de les patateres o de les mates d'albergínia. Quan és jove, és un pedraferit, una eruga gegant tan gruixuda com el dit gros que no té cap altra feina que menjar verd i moure's poc. Pertany a la família dels esfíngids, un nom que se'ls va donar per la postura de descans de les erugues, sempre ben quietes com un esfinx.


Una vegada han crescut prou, les erugues s'enterren i, quan surten de la foscor, ja s'han convertit en el papalló de la mort. El nom tan luctuós li ve pel folre de pèl negre que li revesteix el cos, al dors del qual exhibeix un dibuix de color groc que recorda un crani humà amb dos ossos encreuats a sota. En moltes creences de diferents èpoques i cultures, l'aparició d'aquesta papallona era un presagi de l'arribada de la mort. I fins i tot el nom científic de l'espècie, Acherontia atropos, fa referència a una de les tres fades que en la mitologia grega representaven la mort.


El papalló de la mort es passa el dia dormint, però al capvespre es desvetlla, els seus ulls enormes comencen a brillar i les ales tremolen per escalfar motors. Amb la temperatura necessària, emprèn el vol. El papalló flaira de lluny l'olor de la mel i, si troba un rusc amb el forat prou gros, hi entra per atipar-se'n ben decidit. Les abelles poca cosa hi poder fer. A vegades, és veritat, arriben a matar-lo i el momifiquen en un racó de l'eixam. Però, normalment, no poden fer gaire cosa més que observar com un altre paràsit es menja el seu petit tresor.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa