Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsSerra de Galliners, l'artèria verda

Codi a embedir Copiar

Serra de Galliners, l'artèria verda

La serra de Galliners és el cor de la via verda que connecta Sant Llorenç del Munt i Collserola. Per aquesta raó, conservar-la és molt important. El programa "El medi ambient" plasma, en aquest reportatge, les accions mediambientals que s'hi fan.


Plantar joncs, càrex o lliris ajuda a retenir la terra als marges del torrent de la Betzuca. I les arrels d'aquestes plantes de ribera contribuiran a mantenir l'aigua neta. L'empresa Naturalea, especialitzada en restauracions d'espais naturals, fa aquests i altres treballs gràcies a un projecte de l'entitat Sant Quirze del Vallès Natura, aprovat per l'Agència Catalana de l'Aigua i finançat per l'obra social de Caja Navarra.


Després de netejar deixalles i erradicar vegetació exòtica, s'han fet aquests passos per aconseguir, a poc a poc, millorar l'estat d'aquest tram del Riu Sec. Un riu que vertebra el Vallès des de la serra de Sant Llorenç del Munt fins al riu Ripoll, i d'allí al Besòs.


La Betzuca és al límit nord de la serra de Galliners, una extensió contínua de prop de mil hectàrees de bosc. Masses de pi blanc, clapes de roure martinenc i d'alzinars, amb exemplars monumentals. Tot i que una gran part està coberta de matollar a causa de successius incendis, Galliners és el cor de la via verda, la connexió ecològica entre Sant Llorenç del Munt i Collserola, gairebé escanyada entre urbanitzacions i infraestructures.


A pocs metres d'on es marquen les zones de futura replantació d'arbres de ribera, els alumnes de l'escola local Onze de Setembre observen amb atenció, tot caçant insectes, els mosquiters que sobrevolen la bassa restaurada de Can Poncic.


Una mica més enllà, els expliquen quins altres ocells poden observar passejant per la serra: mallerengues i picots. I que les caixes niu es posen per ajudar els ocells a reproduir-se, perquè escassegen els arbres vells amb forats on criar el polls.


La conservació de la serra de Galliners és l'última oportunitat de mantenir l'artèria verda que connecta Collserola a la resta d'espais naturals. La divisió entre set municipis dificulta una actuació local coordinada. Mentre dura la planificació de la regió metropolitana, Sant Quirze del Vallès Natura ajuda a reproduir les espècies i a millorar així la qualitat dels hàbitats. I mostra als veïns les tècniques, les eines i els rastres per reconèixer els éssers que viuen a la natura, a tocar de casa.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural
  • Nivell Educació Primària
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa