Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaTecnologiaCiències naturalsCap a l'autobús del futur

Codi a embedir Copiar

Cap a l'autobús del futur

"El medi ambient" es fa ressò de les investigacions que fan a Transports Metropolitans de Barcelona perquè els autobusos contaminin menys. L'objectiu és aconseguir un motor elèctric amb autonomia suficient.


El trànsit és una de les principals fonts de contaminació a les ciutats. El transport públic ajuda a fer disminuir l'ús del vehicle privat i, per tant, redueix les emissions.


Per millorar encara més aquest efecte positiu, diverses empreses europees, entre les quals hi ha Transports Metropolitans de Barcelona, investiguen com aplicar-hi tecnologies de propulsió més netes.


Dels més de 1.000 autobusos de TMB, 100 funcionen amb biodièsel, 700 tenen motors de gasoil adaptats als requeriments ambientals de la Unió Europea i 200 utilitzen com a combustible gas natural comprimit.


La proximitat de la cotxera de la Zona Franca al port de Barcelona facilita el subministrament del gas natural per a la càrrega dels autobusos. Així no cal transportar el combustible des d'altres punts. L'empresa té previst augmentar el nombre de vehicles que funcionen amb aquest combustible. El gas natural és la tecnologia fòssil més neta pel que fa a les emissions, el soroll i les olors.


Però l'horitzó és que els autobusos no produeixin emissions als llocs per on circulen. I la tecnologia que sembla que té més probabilitats d'imposar-se és la del motor elèctric. Tota la investigació s'està centrant a obtenir una bateria que doni al vehicle autonomia durant un dia sencer. De moment, aquesta pila no està disponible. Una solució de transició són els busos híbrids, un prototip dels quals circula per Barcelona en proves. Té un motor tèrmic que, a diferència d'altres vehicles híbrids, no fa moure les rodes, sinó que produeix energia per als dos motors elèctrics.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Tutoria, Ciències de la naturalesa, Tecnologia industrial
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa