Inici » El medi ambient

Ciències socialsLlengües i literaturaCiències naturalsJordi Julià: poemes del paisatge perdut

Codi a embedir Copiar

Jordi Julià: poemes del paisatge perdut

El protagonista d'aquesta edició del programa "El medi ambient" és un poeta de Sant Celoni, que ha reflectit en la seva obra els records d'un paisatge que ja no existeix.


Des del turó de la Mare de Déu del Puig, a Sant Celoni, es veuen grups atapeïts de cases, aixecades on fa menys d'una vintena d'anys encara hi havia boscos i camps. Amb el fons del Montseny, en una banda, i del Montnegre, a l'altra, aquesta zona és testimoni del creixement urbanístic de la població i, per tant, del canvi de paisatge. Jordi Julià, professor de literatura a la Universitat Autònoma i escriptor, ha plasmat en el poemari "Planisferi lunar", publicat per Editorial Moll, els records associats a aquest entorn.


"Si miro els cims no veig muntanyes, veig / vivències, parenteles heretades / que existeixen en un lloc inconegut, / escampadissa d'àtoms inconnexos / com roques grans al fons d'uns estimberis, / toponomàstica."


Fotografies del pont de pedra i altres imatges antigues en una cafeteria de Sant Celoni són testimoni de racons desapareguts o totalment transformats. En alguns casos, passat i present s'han pogut enllaçar de forma harmoniosa, com en el pont sobre el riu Tordera. Aquest autor santceloní ha viscut les grans transformacions de la població i ha vist com desapareixien paisatges d'infantesa. Però amb els paisatges poden desaparèixer també les paraules que els descriuen.


"Tan ràpid com el jo físic canvia, / el poble es va inundant per ser ciutat: / la mullena de cases s'estén lluny. / Aquesta aigua, al seu pas, va desfalcant / aquells llocs on vam créixer, esllavissats / en solars que ara ensenyen les entranyes / i, desfetes, seran humus de pisos."


Pèrdua de biodiversitat, de riquesa paisatgística i de llenguatge van així lligades. Al poeta li queda la possibilitat d'aixecar acta, perquè indrets, paraules i records, en certa manera, es conservin.


"I si desapareix aquest paisatge / podem mirar de gestionar les restes, / refer la paret seca de les feixes / que no han estat buidades com muntanyes, / xuclades per pedreres ulceroses."


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Llengua catalana i literatura, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa