Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsCooperatives del producte ecològic

Codi a embedir Copiar

Cooperatives del producte ecològic

Les organitzacions d'agricultors, per una banda, i de consumidors, per una altra, faciliten la producció i l'accés als aliments ecològics. "El medi ambient" mostra, en aquest reportatge, l'exemple de dues cooperatives.


Arrencar les males herbes a mà és una de les feines que cal fer si es practica l'agricultura ecològica, perquè la normativa prohibeix fer servir herbicides sintètics. Martí Rosell té una explotació familiar repartida en dues finques del Maresme i és un dels dotze agricultors associats en la cooperativa Feixa Verda.


L'agricultura ecològica, a més de costar més esforç físic, és més cara, perquè les llavors i el substrat costen més diners. Però a la Feixa Verda els surt més a compte, perquè no segueixen els circuits convencionals sinó que, a més de vendre directament als mercats, subministren a cooperatives de consum.


En Martí i molts altres agricultors fan producció ecològica per convicció. Saben que per ser coherents no han de generar gaires residus. Per això reutilitzen les caixes i eviten els embolcalls i les etiquetes. Tot això, gràcies al tracte directe amb el consumidor. Ara subministren a dotze cooperatives i han de rebutjar demandes perquè no donen l'abast.


Per això, algunes cooperatives de consumidors tenen fins i tot llista d'espera. En els últims anys, han proliferat grups com el "Naps i Cols", del barri de Bufalà de Badalona. Creat el 2006, el formen un reduït nombre de famílies preocupades pel consum responsable i ecològic. Reben els productes d'un pagès d'Argentona i no els ha estat fàcil trobar-lo, perquè el nombre de pagesos es va reduint i perquè, a més de productes frescos, de temporada i ecològics, els volen de proximitat.


Un cop preparades les comandes, les famílies passen a recollir-les. La cooperativa no només busca qualitat i un menor impacte ambiental, sinó que considera aquesta manera de comprar una resposta, a petita escala, a la crisi alimentària i una ajuda perquè els petits productors tinguin menys difícil viure de treballar la terra.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa