Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsKelp, el bosc submergit

Codi a embedir Copiar

Kelp, el bosc submergit

La paraula "kelp" dóna nom a les algues més grosses del món. "El medi ambient" dedica el capítol als boscos de "kelp" que creixen als corrents freds dels oceans.


Al segle XIX, la paraula "kelp" feia referència a les cendres, producte de la combustió de certes espècies d'algues riques en carbonat de sodi, que es feien servir com a fertilitzant. Avui, recollir algues per fer fems s'ha acabat del tot, però la paraula "kelp" continua donant nom a les algues més grosses del món, una trentena d'espècies que pertanyen a la família de les laminarials i que viuen en aigües fresques i poc profundes, sempre per sota dels vint graus.


Des de fora l'aigua, el "kelp" sembla una massa de fulles llargues que suren plàcidament. Però, vist des de sota, l'aparença canvia radicalment. Tot i que és una alga, el "kelp" té tot l'aspecte d'una planta submergida que fins i tot té falses arrels que en fixen l'estructura al substrat, sense complir cap altra funció. Els seus teixits retenen gasos que asseguren la flotabilitat i, l'una al costat de l'altra, les algues gegants acaben construint un autèntic bosc submergit que està considerat un dels ecosistemes més productius del món. Algunes espècies se n'alimenten directament, d'altres converteixen el "kelp" en el seu hàbitat preferit i moltes hi busquen refugi davant dels depredadors.


Els boscos de "kelp" creixen als corrents freds de l'Atlàntic i del Pacífic, i també en zones tropicals, si hi ha corrents d'aigua freda que afloren a la superfície. L'espècie més grossa viu a la costa pacífica d'Amèrica i pot sobrepassar els cent metres de longitud, i les làmines grosses en forma de fulla creixen cada dia mig metre. Potser per això han arribat a tenir tantes utilitats. Els indígenes d'Amèrica del Nord les treballaven fins que les convertien en xarxes per pescar. I una espècie del Pacífic, el "kombu", de nom científic "Laminaria japonica", és un ingredient important de la cuina japonesa: serveix per donar gust a molts plats i per estovar les mongetes durant la cocció.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa