Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEl llenguatge de les olors

Codi a embedir Copiar

El llenguatge de les olors

L'olor és un sentit imprescindible en el món animal, per buscar aliment o per aparellar-se. L'espai "El medi ambient" mostra la importància que té l'olor per a espècies com la llúdriga, el cérvol, el toixó o la guineu.


La llúdriga està perfectament adaptada a la vida aquàtica, i això té avantatges i inconvenients. Els seus ulls hi veuen bé sota l'aigua, però per molt que s'aixequi dreta, a terra ferma, la seva vista no arriba gaire enllà. El sentit de l'oïda funciona a la perfecció en el cos a cos, però un xisclet se l'emporta el vent i dura molt poc. Però la llúdriga és un mamífer, i com a tal pot emetre missatges que perduren amb el temps, i que donen informació encara que el seu emissor estigui ben lluny i dedicat a una altra feina: és el llenguatge de les olors.


La llúdriga podria fer un excrement o dos al dia, però s'estima més repartir-los en raccions ben petites i ben pudents. Les col·loca a punts estratègics, sobre una pedra, sota un pont, en un lloc de pas... La seva olor dolceta de peix és inconfusible i té molta utilitat. Qualsevol llúdriga que passi per aquí pot recollir informació directa sobre la situació del territori i dels seus estadants.


Al món dels mamífers, les olors corporals serveixen per a tot. Tot el joc sexual també es juga amb el llenguatge de les olors. Els cérvols mascles ensumen les femelles per saber si estan al punt. L'olor els diu si la femella és receptiva i surt a compte continuar insistint amb el festeig.


L'olor és un llibre obert amb un llenguatge per a cada espècie. Serveix per identificar cada individu concret i per donar a conèixer el seu estatus social i la seva situació. Què fa un toixó quan es para de tant en tant i sembla que s'assegui un moment? Marca el territori. Les glàndules anals freguen amb el terra i hi deixen informació. Els ulls petits i el nas gros expliquen bé quina importància tenen aquests dos sentits per als toixons.


En el cas de les guineus, l'olor és tan potent que fins i tot un home la pot sentir. Tot el seu món està relacionat amb l'olor. L'olor de les preses, l'olor de la parella, l'olor dels enemics, l'olor de la mort... Les guineus arriben a fregar-se el cos a vegades amb excrements d'altres animals, quan els convé no cridar tant l'atenció.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa