Inici » El medi ambient

Ciències naturalsDesajustos del canvi climàtic

Codi a embedir Copiar

Desajustos del canvi climàtic

Els efectes de l'augment de temperatures afecten diverses espècies en cadena. "El medi ambient" analitza com afecta el canvi climàtic espècies com el salmó, el camaleó, la puput, l'oreneta o el falcó.


Les captures de salmó als rius de la serralada cantàbrica han disminuït fins a una cinquena part des dels anys seixanta fins avui. La sobrepesca i la destrucció de l'hàbitat en són responsables parcialment, però sembla que el canvi climàtic també hi té la seva part, ja que el salt de temperatura que hi ha entre el riu i el mar és més gran del que seria normal.


Els camaleons, com la majoria de rèptils, ponen ous de closca transpirable, que necessiten una certa humitat del sòl per poder desenvolupar-se. Si augmenta la temperatura, també augmenta la mortalitat dels embrions i baixa la taxa de reproducció. De retruc, per tant, els seus depredadors també en surten perjudicats.


La cadena tròfica no funciona bé sense totes les seves anelles, i els canvis viscuts per una espècie afecten també les del seu voltant.


Un altre efecte negatiu del canvi climàtic són els problemes de sincronització que tenen algunes espècies en relació amb les seves preses. Els ritmes estacionals d'alguns grups de papallones estan canviant, i les erugues apareixen, de mitjana, uns quants dies abans. Però el fotoperíode, que és el que engega l'instint reproductor en els ocells insectívors, continua igual. D'aquesta manera, quan els pares necessiten menjar en quantitat per atipar els pollets, el pic de màxima abundància d'erugues ja fa uns quants dies que ha passat. Com a resultat, la productivitat d'algunes espècies que depenen directament de les erugues, com ara els papamosques i les mallerengues, baixa en picat. Però no per falta de menjar, sinó per falta de sincronització entre l'abundància de preses i el moment de la reproducció.


Una cosa semblant passa amb les migracions. Algunes espècies provinents de l'Àfrica, com la puput o les orenetes, arriben, de mitjana, quinze dies més tard que fa cinquanta anys. Predadors com el falcó de reina, que s'alimenta sobretot d'ocells en migració, també poden veure afectat el seu èxit reproductor si, quan toca criar, els ocells migradors encara no han arribat.


D'altra banda, els canvis en la concentració de CO2 i altres gasos a l'atmosfera tenen efectes directes sobre la fotosíntesi i la respiració de les plantes, fins al punt que poden canviar paràmetres com la densitat de nutrients de les fulles, la quantitat d'aigua que porten i, fins i tot, el seu gust. Això pot afectar directament els mamífers herbívors que en depenen, que es troben que el seu aliment preferit ja no és com abans.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa