Inici » El medi ambient

Ciències naturalsUna serp per a cada paisatge

Codi a embedir Copiar

Una serp per a cada paisatge

"El medi ambient" explica que Catalunya és país de sol i de serps. La prova n'és que hi ha onze espècies de serps, totes autòctones, que viuen aquí, i s'estenen des de la terra baixa fins als cims més alts dels Pirineus.


Les diferències no es redueixen a la mida ni a la coloració, sinó que cada espècie té uns requeriments ecològics molt concrets que en defineixen exactament la distribució.


La situació estratègica de Catalunya, que inclou una gran varietat de paisatges, afavoreix de retruc la presència d'una gran varietat de serps. Als paisatges mediterranis hi ha molta escalfor durant molts dies de l'any i sequera extrema als mesos d'estiu. És l'ambient ideal per a la serp de ferradura, de nom científic "Coluber hippocrepis", una espècie present al Marroc, al nord d'Algèria i a Tunísia, que s'estén també per les comarques de la Catalunya mediterrània tot pujant per la costa fins al Garraf, gairebé sempre a menys de dos-cents metres sobre el nivell del mar.


A l'altre extrem hi ha la serp verd-i-groga. Evolutivament, és una parenta pròxima de la serp de ferradura, fins al punt que pertany al mateix gènere, "Coluber". Però la serp verd-i-groga, de nom científic "Coluber viridiflavus", vol climes humits i frescals. La trobarem exclusivament als Pirineus, on pot arribar a viure a dos mil metres d'altitud. Com passa amb molts rèptils adaptats a viure a l'alta muntanya, la serp verd-i-groga té un color general molt fosc, que li permet aprofitar més bé la indispensable escalfor del sol.


Entre un extrem i l'altre, tenim nou espècies més de serps. La més grossa de totes és la serp verda, que pot arribar a superar els dos metres de llarg. La serp blanca, també de bona mida, comparteix amb la serp verda la capacitat d'adaptació i, per això, totes dues espècies viuen gairebé arreu del territori, tret de la Vall d'Aran i els cims més alts dels Pirineus.


La situació de Catalunya en el mapa europeu permet també la coexistència de dues espècies de serps de costums aquàtics: la serp de collaret i la serp d'aigua. Amb els escurçons passa el mateix. L'escurçó ibèric, propi de la terra baixa, viu a la meitat sud del país. A l'alçada de Montserrat, dóna pas a l'escurçó pirinenc, propi de zones més nòrdiques i paisatges més freds.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa