Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa vida en un eixam

Codi a embedir Copiar

La vida en un eixam

El programa "El medi ambient" explica amb detall com s'organitzen les abelles a dins de l'eixam i com és la vida de l'abella reina, de les abelles obreres i dels abellots.


Les abelles s'alimenten de nèctar de les flors i es passen una bona part de la vida recollint-lo i emmagatzemant-lo en forma de mel.


Al mateix temps, també recullen pol·len, que els queda enganxat a les potes i, per això, en canviar de flor, contribueixen a la pol·linització. I, si fa molta calor, s'acosten a la bassa i beuen aigua com ho faria un ocell. Aquestes són les activitats més conegudes d'aquests insectes, però la seva vida privada va molt més enllà.


Quan han ben carregat de nèctar, les abelles es dirigeixen a l'eixam. El seu interior és un món fosc i secret, on viu una societat ben organitzada composta de tres classes socials: les obreres, els abellots i la reina. La major part de les abelles són obreres, o sigui, femelles infèrtils que s'encarreguen de tota la feina de la casa: alimentar les larves i la reina, netejar la llar i defensar l'entrada davant de qualsevol intrús. Els mascles, també coneguts com abellots o vagarros, són una mica més cepats, i es reconeixen pel seu cap més gros i boterut.


La reina és clarament més grossa que les obreres, i és l'única femella fèrtil de l'eixam. La reina neix d'una cel·la allargada anomenada reialera o cel·la reial. La seva missió fonamental és pondre ous: entre 500 i 2.500 cada dia. Dels ous en surten larves diminutes com un cuc rabassut. Quan les larves han crescut prou, les obreres tapen la cel·la amb una capa de cera. A dins, ben protegides, les larves es transformen a poc a poc fins a convertir-se en una abella adulta, que, quan arriba el moment, és capaç de rosegar ella mateixa la tapa de cera protectora i obrir-se pas cap a l'exterior.


Quan l'eixam ha crescut molt, neix una altra reina i entren en acció els mascles, encarregats de fecundar-la. Llavors es diu que l'eixam està a punt d'eixamenar-se perquè fa la barba: s'apila a la porta del rusc.


La reina fecundada arrossega un escamot d'abelles que surten del rusc totes juntes per formar un altre eixam. Mentre no troben una nova llar, es pengen a la branca d'un arbre per donar temps a les obreres prospectores, que, mentrestant, la busquen. D'això se'n diu un eixam eixamenat. A la natura, acabarien instal·lant-se a dins del forat d'un arbre mort o d'un altre forat natural. Però, avui dia, ja hi ha pocs eixams salvatges. I sempre arriba primer l'apicultor disposat a recollir les abelles fugitives i a posar-los un rusc buit.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa