Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsFertilitzants i biodiversitat

Codi a embedir Copiar

Fertilitzants i biodiversitat

L'espai "El medi ambient" es fa ressò d'un estudi per reduir l'impacte de l'agricultura en l'entorn. Segons aquest estudi, tant la gallinassa com els purins es poden aprofitar per fertilitzar els conreus.


La carn del gall dindi conté poc greix i poques calories, i per això la seva criança es troba en expansió. Però quan desapareixen els galls dindis, en queden les dejeccions: la gallinassa.


Les granges de porcs són un sector productiu important. Però també generen un residu: els purins. Com en el cas de la gallinassa, es poden fer servir de fertilitzant als conreus.


L'Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques ha comparat l'impacte en la biodiversitat quan s'utilitzen aquests fertilitzants orgànics o d'altres de sintètics.


Per això es va fer servir l'escarabat de la farina, que serveix d'aliment a moltes espècies animals i és fàcil de criar en captivitat. En pocs dies, passa de l'estat de cuc al de pupa i, després, al d'escarabat. Amb l'edat, l'insecte s'enfosqueix progressivament i l'adult és totalment negre.


A l'Escola de Capacitació Agrària de Solsona, els escarabats han estat repartits en capses. Tots els individus tenen exactament la mateixa edat, per assegurar que les possibles diferències en els resultats no es deguin a aquest factor. També s'ha d'establir la mortalitat dia a dia.


Els resultats de l'estudi, en el qual també han participat la Universitat Autònoma de Barcelona i la d'Anvers, a Bèlgica, mostren que la mortalitat és més elevada quan els insectes han estat exposats a herbicides i a nitrats, que quan estaven exposats a purins o a altres dejeccions ramaderes. Caldrien estudis més amplis, en condicions diferents i amb altres espècies, però sembla que els fertilitzants orgànics tenen menor impacte negatiu en la biodiversitat. Tot i així, el seu ús també requereix un control.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa