Inici » El medi ambient

TutoriaCiències socialsTecnologiaCiències naturalsLlana de roca, un aïllant natural

Codi a embedir Copiar

Llana de roca, un aïllant natural

"El medi ambient" explica com una roca permet estalviar energia. A partir del basalt, la roca més abundant a l'escorça terrestre, s'obté un tipus d'aïllament tèrmic que evita les pèrdues de fred o de calor.


En una fàbrica de l'empresa Rockwool, a Navarra, el primer pas és fondre el basalt a més de 1.600 graus. Després, el material es transforma en fibres. El seu origen i l'aspecte que agafa li han donat el nom: llana de roca. Les fibres s'aglutinen posteriorment amb una resina. El resultat final són uns plafons que poden tenir un gruix i una estructura interna diferents, segons les necessitats de l'usuari.


La llana de roca s'aplica a diverses parts d'habitatges o edificis per disminuir les pèrdues i reduir així les necessitats energètiques. A més, la llana de roca també és un bon aïllant acústic i actua com a sistema passiu contra els incendis, ja que no és combustible.


Un dels llocs on s'ha instal·lat és l'Hospital Comarcal del Baix Llobregat, que s'està acabant a Sant Joan Despí. Un centre com aquest, amb més de 35.000 metres quadrats construïts, ha d'incorporar mesures d'estalvi. Per això, aquí, l'aïllament s'afegeix a altres estratègies per consumir menys energia, com ara la façana ventilada. És una estructura que té, entre la part interior i l'exterior, una cambra d'aire, que a l'estiu reduirà l'absorció de calor i a l'hivern evitarà les pèrdues des de l'interior. En aquest cas, la part interior s'aïlla amb llana de roca i així s'augmenta l'eficiència energètica del conjunt.


La llana de roca s'utilitza també com a aïllant acústic a les habitacions. Però una insonorització completa obliga a cobrir tots els espais. Per això, a més de fixar-la als envans, la llana de roca també ha de col·locar-se a l'interior dels armaris i en qualsevol punt per on pugui passar el so.


Des del punt de vista ecològic, la llana de roca presenta certs avantatges enfront de derivats del petroli, ja que té un origen natural. A més, és un material inert que es pot reciclar.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Tecnologia, Educació per la ciutadania, Ciències de la terra i del medi ambient
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa